torsdag 25 februari 2010

Hungerspelen

Jag läser just nu Hungerspelen av Suzanne Collins och med bara ett fåtal kapitel kvar kan jag inte sluta tänka på hur den kommer att sluta. Hungerspelen är en i mängden av böcker som nu kommer att bli film. Jag ser redan fram emot att se hur de kommer filmatisera Hungerspelen.

Hungerspelen är den första boken i en trilogi, den andra finns ute, tack och lov (kommer att läsa den direkt efter ettan!) och den heter Fatta eld.

Hungerspelen är en ganska grym berättelse, den handlar om Katniss som bor tillsammans med mamma och syster Prim. Berättelsen utspelas i framtiden i ett land som kan vara USA. Efter ett grymt krig, där Katniss pappa dog, har landet delats i 12 distrikt. Dessa distrikt kontrolleras hårt av huvudstaden som lever på de varor distrikten producerar. Katniss bor i distrikt 12, där lever de dag för dag och de måste helt lita på naturen för att få mat.

Varje år hämtas en pojke och en flicka från varje distrikt för att tävla i något som kallas Hungerspelen. Det är en tävling som direktsänds och pågår i flera dygn, alla invånare i distrikten är tvingade till att titta på detta. Hungerspelen kan endast vinnas av en deltagare och denna vinnare är också den enda som överlever. Barnen ska alltså slåss mot varandra och döda varandra tills bara en är kvar.

När Katniss syster Prim blir uttagen inser Katniss direkt att Prim inte har en chans att komma hem levande, så hon anmäler sig som frivillig att delta i spelen i Prims ställe. Hon vet att risken är stor att hon inte kommer hem igen, men hon skulle inte kunna leva med att Prim inte kom hem. I berättelsen får vi följa Katniss kamp för att överleva.


Det är en blodig, otäck, sorglig, fruktansvärd och spännande berättelse! Jag hade inte läst boken om jag inte fått höra så mycket gott om den, innehållet låter i mina öron ganska konstigt, men oj vad bra den är! Läs den innan ni ser filmen!

söndag 14 februari 2010

Primtalens ensamhet av Paolo Giordano


Primtalens ensamhet är en vemodig och udda kärlekshistoria. Romanen handlar om två ungdomar, Mattia och Alice, som båda bär på mörka hemligheter. Man får följa deras liv från tonåren fram till 30-årsåldern.
Mattias förståndshandikappade tvillingsyster försvann när de var barn och återfanns aldrig. Det var Mattias fel och han bär på en stark skuldkänsla. Alice skadades i en skidolycka som barn och är anorektiker.
När Mattia och Alice möts, känner de båda att de hör ihop, fast med ett avstånd emellan sig som ingen av dem får överbygga. Barndomens upplevelser har märkt dem och gjort dem oförmögna att låta en annan människa komma dem in på livet. Viljan finns, men inte förmågan. Någon enstaka gång är det nära, men ingen av dem kan ta det avgörande steget att lämna ensamheten.
Alice och Mattia är som primtalstvillingar: två primtal som är skilda åt av ett jämt heltal. Nära men aldrig tillräckligt för att verkligen vidröra varandra.

Den första halvan av boken är bäst, där författaren beskriver Alice och Mattias barndom och tonår. Man ser världen genom deras ögon och upplever den ensamhet som båda känner. Men också den samhörighet som finns mellan dem, om den bara får en chans att komma fram.

Författaren Paolo Giordano är fysiker. Romanen är hans debut som han vann Italiens främsta litterära pris för 2008.