måndag 13 februari 2012

Kasta syra av Monica Zak

Kasta syra av Monica Zak är en lättläst och ganska tunn bok som tar upp ett väldigt viktigt ämne.

Boken utspelas i Bangladesh där 14 åriga Marzia lever med sina föräldrar och sin bror. Marzia har tur, både hon och hennes bror får gå i skolan tack vare sin hårt arbetande pappa. En dag står en pojke på gatan och tittar på Mariza när hon är på väg till skolan. Han säger att han tycker att hon är söt och att han vill gifta sig med henne. Mariza svarar att hon inte vill, hon ska gå i skolan och skaffa sig ett bra arbete.

Pojken ger sig inte så lätt, en dag kommer han tillsammans med sin pappa till Marizas hus. När pojken återigen friar säger Marizas pappa nej, hon ska gå klart skolan. Pojken och pappan går hem, men tyvärr är historien inte slut här, den har knappt börjat. Pojken som inte fick gifta sig med Mariza kastar syra i Marizas ansikte så att det blir förstört. Mariza stänger in sig och vill aldrig mer gå ut.

I boken får vi höra talas om AFS, Acid Survivors Fondation, en organisation för alla de som överlevt attacker med syra och bensin. Det är tragiskt att en sådan organisation ska behövas, men tyvärr finns det alldeles för många människor i världen som behöver denna hjälp. Det är tack vare organisationen som människor kan få hjälp med operationer som de annars inte skulle ha haft råd med. För den som vill veta mer om bakgrunden till boken kan besöka www.facebook.com/opalbokforlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar