onsdag 11 april 2012

The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky


Det som lockade mig att läsa denna bok var titeln, The perks of being a wallflower, vad kan en bok med den titeln handla om egentligen? På svenska kan vi översätta titeln till Fördelen med att vara en panelhöna. Panelhönan heter Charlie och är bokens huvudperson. (På riktigt heter boken Wallflower- Konsten att titta på i svensk översättning).

Charlie går på High School, han är en osäker kille som hellre sitter och iakttar folk än att umgås. Men så möter han syskonparet Sam och Patrick som får Charlie att ta steget in i tonårsvärlden med allt vad det innebär. Vi får följa Charlies vardagsliv och hur han utvecklas som person under den period han skriver brev, för det är så vi lär känna Charlie, han skriver brev till en okänd person. Det är ett intressant sätt att berätta en historia på, känslorna som beskrivs då blir väldigt levande.

Boken påminner mig en del om The catcher in the rye eller Räddaren i nöden som den heter på svenska, en amerikansk klassiker där en ung pojke försöker att hitta sig själv och meningen med allt. The catcher in the rye, samt flera andra klassiker får Charlie i uppgift att läsa av en lärare. Man får väldigt många bra boktips samtidigt som man läser The perks of beinga a wallflower, som är en mycket läsvärd bok!

Jag har hört att boken ska bli film med bland andra Emma Watson i en av rollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar