torsdag 10 maj 2012

Vi och dom av Bali Rai



Bali Rai har skrivit många bra böcker och en av dem är Vi och dom, en lättläst bok som handlar om rasism. Innan Vi och dom skrevs gav Bali Rai ut boken Sprickan som handlade om en brittisk-asiatisk pojke som råkade ut för vita rasister. I denna bok är rollerna omkastade. Idén till boken fick Bali Rai när han var på besök i en skola och en av eleverna berättade att han blev mobbad av brittisk-asiatiska killar för att han är vit. Bali Rai ville uppmärksamma problemet och visa att rasism kan förekomma överallt, oavsett hur man ser ut.

Så här skriver Bali Rai själv i inledningen till boken:
”Rasism är en sjukdom som hindrar människor från att kunna leva tillsammans. Jag ogillar alla rasister, oavsett ursprung. Vi och dom visar att rasism inte handlar om hudfärg. Det handlar om inskränkta människor som trakasserar andra för att de är annorlunda på något sätt, och det är helt enkelt inte rätt.”

Huvudpersonen i Vi och dom heter David och han tvingas flytta runt med sin mamma för att komma i från pappan som misshandlar dem och alltid lyckas hitta dem oavsett var de flyttar. David hamnar denna gång i ett brittisk-asiatiskt område där han i princip är den enda vita killen. Flera har problem med Davids hudfärg och bråkar med honom, men David får samtidigt en massa nya vänner och till och med en flickvän.

Det är en skrämmande men realistisk och sann bok som alla borde läsa. Bali Rai är väldigt bra på att beskriva kärlek och vänskap mellan personer från olika kulturer, vilket är ett återkommande tema i hans böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar