onsdag 2 maj 2012

Inget att avundas av Barbara Demick


”Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd till 2011 av den egensinnige diktatorn Kim Jong Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och ligger i bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar, men 2011 kom det rapporter om mindre gatuprotester mot regimen.” Detta säger Landguiden om landet Nordkorea.

Demick är journalist och författare och bor i Beijing där hon arbetar som utrikeskorrespondent för Los Angeles Times. Demick har skrivit Inget att avundas om Nordkorea med hjälp av flera så kallade ”avhoppare”, de som har lämnat Nordkorea och bosatt sig i bland annat Sydkorea och Kina.

Det är en otroligt intressant bok som väcker många tankar om hur människorna just i detta nu har det i Nordkorea; är de mätta? Får de lön för alla timmar de lägger ner på sina arbeten? Är de friska? Titeln på boken syftar på det ledaren säger till folket, ”ni har inget att avundas, ni bor i det bästa landet i världen.” Vad ska invånarna i Nordkorea tro? De har ju nästan inget att jämföra med. Folket har en väldigt begränsad vetskap om världen utanför.

Inget att avundas tilldelades det prestigefulla priset Samuel Johnson-priset 2010 och är en läsvärd bok om ett land där människorna lever ett liv man knappt trodde var möjligt på 2000-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar