tisdag 15 december 2009

Bjorn Sortland


Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn? Svaret på gåtan får du om du läser Bjorn Sortlands bok med gåtan som titel, boken kom 2008. Det är faktiskt en av de bästa böcker jag läst. Alla har ett hungrigt hjärta kom i år och den har jag äntligen läst. Bjorn skriver rakt på sak, hans böcker har varit fåordiga och korta, men ändå känns det som om innehållet är större än i vilken tjock bok som helst.

Ämnena i Bjorns böcker är ganska tunga. I Vad är så skört att det bryts när du säger dess namn? blir Markus förälskad i Ingrid som har cancer. Ju mer de lär känna varandra, desto sjukare blir Ingrid. Det är en sorglig bok men samtidigt inte, för den handlar om kärlek.

I Alla har ett hungrigt hjärta har Ina en oro i magen och kanske något annat. En sextonårig tjej slåss med tankar som en sextonårig tjej inte ska behöva göra. Jag undrar hur en 42-årig man kan förstå och gestalta en tonårig tjejs tankar så levande och verkligt. Jag kan inte avslöja så mycket mer om handlingen, men det är verkligen en läsvärd bok.

Det här är böcker som går fort att läsa ut, men de finns fortfarande kvar i huvudet en lång tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar