torsdag 24 februari 2011

Ha ett bra sportlov!


Varför inte läsa en bra bok över lovet? Kom in till biblioteket så tipsar jag!

söndag 20 februari 2011

Fönster mot kosmos av Dag Sebastian Ahlander

Jag läser inte poesi, men när jag studerade litteraturvetenskap slank några diktverk ner. En poet som jag faktiskt kom att tycka ganska bra om var Edith Södergran. Edith föddes 1892 i Sankt Petersburg, Ryssland och bodde där under sin uppväxt, bortsett från somrarna som familjen spenderade i finska Karelen. Edith behärskade många språk, däribland ryska, tyska, finska och svenska. Hon började tidigt skriva dikter och hennes stil var annorlunda för tiden hon levde i, hon gick helt ifrån den bundna rimmade formen. Flera kritiker ansåg att hennes dikter var rena smörjan medan andra lovprisade hennes unika stil. Tyvärr drabbades Edith precis som hennes far av TBC. Edith spenderade många och långa månader från och till på olika kliniker i Europa. Helt fri från sjukdomen blev hon aldrig, Edith dog 1923, endast 31 år gammal.

Om man precis som jag inte är så stormförtjust i poesi kan man tycka om Fönster mot kosmos ändå, som en fackbok och en skildring av ett intressant författarliv.


Ett smakprov på en Söderbergdikt:

När natten kommer

står jag på trappan och lyssnar,

stjärnorna svärmar i trädgården

och jag står i mörkret.

Hör, en stjärna föll med en klang!

Gå icke ut i gräset med bara fötter;

min trädgård är full av skärvor

måndag 14 februari 2011

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

Christina Herrström är lite av en idol, författaren till Ebba och Didrik samt Glappet, båda filmade för svt. I Tusen gånger starkare får vi möta Signe. Hon säger väldigt lite boken igenom men har väldigt många tankar och känslor inom sig som läsaren får ta del av. Signe är bäst i klassen men får aldrig chans att säga något, killarna är gapiga och tar all plats. Lärarna tycks inte bry sig om den hierarki som finns i klassrummet, de låter killarna gå på rast och tjejerna får stanna kvar för att städa. Så en dag kommer Saga som en orkan till skolan. Hon har bott utomlands i flera år och gått på många olika skolor, hon ser inte de sociala koder som finns i klassen utan är bara sig själv. Snart upptäcker Saga hur lärarna särbehandlar eleverna och hon börjar kritisera detta. Saga bryter mot de osynliga regler som alla tar för givna, varför kan inte hon skrika ut svaret på en fråga när killarna tillåts?

En oerhört viktig bok. Jag rekommenderar den varmt! Passa på att se filmatiseringen av boken som Bio kontrast visar i Arboga den 21 februari klockan 19.00.

måndag 7 februari 2011

Komma över av Ingrid Olsson

Ingrid Olssons första bok gavs ut redan 2003, men det är först nu jag stiftar bekantskap med hennes författarskap. De senaste två ungdomsböckerna av Olsson är tunna men har ett stort innehåll, den ena är Komma över.

Jeppe försöker komma över Emma. Hur kunde detta hända? Hur kunde Emma lämna honom när de precis flyttat ihop? Jeppe har nu tvingats flytta ifrån Emma och in i ett råtthål till andrahandslägenhet, men det är bättre än att flytta tillbaka hem till mamma och pappa. Sommarlovet har precis börjat och Jeppe sitter i lägenheten och tänker på Emma och lyssnar på den ena sorgliga låten efter den andra. Jeppes kompis Juggo drar med honom på fester och försöker få Jeppe att sluta tänka på Emma, men hur enkelt är det?

När Jeppe får ett erbjudande om att gå ut med gamla moster Astas hund händer något som kanske kan få Jeppe på andra tankar…

En fin bok om hur smärtsam kärlek kan vara, hur det känns när kärleken är så stort att den inte riktigt får plats inombords, som Jeppe säger, och hur det känns att bli dumpad.