tisdag 13 december 2011

Tretton skäl varför av Jay Asher

Hannah Baker tog sitt liv men innan hon dog spelade Hannah in kassettband där hon berättar om de händelser som fick henne att fatta beslutet. På dessa kassettband nämns flera personer som är medskyldiga till Hannahs död och dessa personer kommer i tur och ordning att få lyssna på banden.

En av lyssnarna är bokens huvudperson Clay Jensen. Clay hittar kassettbanden på trappen till huset några dagar efter Hannahs död, det finns inga meddelanden på paketet så han vet inte vad kassettbanden innehåller eller vem de är ifrån förrän han börjar lyssna. För att få lyssna i fred lånar han en kassettfreestyle av en vän, Clay lyssnar hela natten och tar sig till de platser Hannah talar om på banden. Det blir en lång och jobbig natt. Det han får höra förändrar hans liv.

Denna roman har ett väldigt intressant upplägg som författaren Jay Asher fick inspiration till när han var på museum och lyssnade på en audioguide. Hannahs berättarröst är skriven i kursiv stil och Clays tankar sprängs ibland in mellan Hannahs tal. Då och då dyker en paussymbol upp, eller en stoppsymbol, beroende på vad Clay gör med bandspelaren.

Tretton skäl varför är en ganska sorglig bok, men den innehåller även en hel del kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar