måndag 23 januari 2012

Strindberg 2012


I år är det 100 år sedan författaren August Strindberg avled. Detta uppmärksammas under hela 2012 med utställningar, föreläsningar, teatrar med mera. Kulturrådet, Stockholms stad och Svenska institutet har tillsammans skapat en webbplats: Strindberg2012, där kan man läsa om alla kommande evenemang. På sidan finns även Strindbergs Twitter! Ja, du läste rätt, Strindberg twittrar! Hans dagboksanteckningar publiceras dag för dag så som de skrevs då fast nu flera, flera år senare 2012. Det är riktigt spännande!

Själv har jag läst Lättläst-förlagets bok ”August Strindberg- Bilder ur hans liv”, en bok som handlar om Strindbergs liv. Där får vi läsa om hans verk, hans äktenskap och hans rädslor. Det är en bra bok om man vill skaffa sig en överblick över hans liv och en bra början om man är intresserad av att läsa mer.

Jag ska också läsa Strindbergs noveller. Prosan och pjäserna såsom Fröken Julie, Ett drömspel, Röda rummet, Hemsöborna med flera är lästa och känns igen, men hans noveller är jag inte lika bekant med. Jag kan rekommendera den lilla novellsamlingen som har samma namn som en av hans noveller; "Ett halvt ark papper". Den innehåller 9 välskrivna noveller och det känns som att man lär känna Strindberg lite mer genom att läsa dem. Hans tankar och funderingar finns där, liksom händelser som liknar de han själv varit med om.

Passa på att läsa Strindberg under 2012! På biblioteket finns många av Strindbergs verk att välja mellan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar