måndag 27 februari 2012

Pojkarna av Jessica Schiefauer


Nu har jag äntligen läst Jessica Schiefauers bok Pojkarna som vann Augustpriset för bästa bok i kategorin barn- och ungdom med motiveringen: Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog. Det är en mycket ovanlig bok, den liknar ingenting jag läst tidigare, men oj vad jag fastnade.

Kim, Momo och Bella står på gränsen, de håller på att gå från att vara flickor till att bli kvinnor. Pojkarna i skolan stirrar på tjejerna, kommenterar deras kroppar och trakasserar dem för deras kroppar som förändras. Kim, Momo och Bella vill inte bli vuxna riktigt än utan dröjer sig kvar i barndomen och leker, klär ut sig och dansar i trädgården. De tillbringar också en hel del tid i Bellas växthus där Bella planterar växter som hon köper från jordens alla hörn. En dag kommer en växt med posten som hon inte har beställt, men hon planterar den och den växter fort. När tjejerna tar nektar från blomman och blandar i teet händer något magiskt. De förvandlas till pojkar!

Jag tänker mycket på identitetsskapande och på könsrollerna i samhället när jag läser boken. Det är fortfarande så att tjejer ska vara på ett speciellt sätt just för att de är tjejer och killar ska vara på sitt sätt för att de är killar. Och visst behandlas vi olika på grund av vilket kön vi har. Det finns mycket att diskutera kring handlingen i Pojkarna och jag har fortfarande inte slutat fundera på den.

Louise tipsar

Min kollega Louise på stadsbiblioteket har som ni kanske känner till också en blogg där hon bloggar om barn- och ungdomsböcker. Hon ger massor av bra tips för både yngre och äldre barn.

Jag fastnade för ett boktips som Louise skrev här om boken Älskar-hatar, en mycket bra bok skriven av författaren till den sorgliga Innan jag dör. Det är faktiskt en av de bästa böcker jag läst hittills i år. Det är kul att få boktips av andra tycker jag, då är chansen större att man lånar hem en bok från biblioteket som man kanske inte skulle ha valt på egen hand.

Klicka in på Louise tipsar och läs fler boktips!

måndag 13 februari 2012

Kasta syra av Monica Zak

Kasta syra av Monica Zak är en lättläst och ganska tunn bok som tar upp ett väldigt viktigt ämne.

Boken utspelas i Bangladesh där 14 åriga Marzia lever med sina föräldrar och sin bror. Marzia har tur, både hon och hennes bror får gå i skolan tack vare sin hårt arbetande pappa. En dag står en pojke på gatan och tittar på Mariza när hon är på väg till skolan. Han säger att han tycker att hon är söt och att han vill gifta sig med henne. Mariza svarar att hon inte vill, hon ska gå i skolan och skaffa sig ett bra arbete.

Pojken ger sig inte så lätt, en dag kommer han tillsammans med sin pappa till Marizas hus. När pojken återigen friar säger Marizas pappa nej, hon ska gå klart skolan. Pojken och pappan går hem, men tyvärr är historien inte slut här, den har knappt börjat. Pojken som inte fick gifta sig med Mariza kastar syra i Marizas ansikte så att det blir förstört. Mariza stänger in sig och vill aldrig mer gå ut.

I boken får vi höra talas om AFS, Acid Survivors Fondation, en organisation för alla de som överlevt attacker med syra och bensin. Det är tragiskt att en sådan organisation ska behövas, men tyvärr finns det alldeles för många människor i världen som behöver denna hjälp. Det är tack vare organisationen som människor kan få hjälp med operationer som de annars inte skulle ha haft råd med. För den som vill veta mer om bakgrunden till boken kan besöka www.facebook.com/opalbokforlaget

onsdag 8 februari 2012

Once av Morris Gleitzman

Morris Gleitzman är en mycket uppskattade australiensisk författare som skriver barn- och ungdomsböcker. Jag har läst hans bok Once som handlar om förintelsen, ett ämne som aldrig blir inaktuellt. Den 27 januari varje år uppmärksammas förintelsens minnesdag.

Bokens huvudperson Felix blir lämnad av sina judiska föräldrar på ett barnhem någonstans i bergen i Polen och där har han befunnit sig i tre år och åtta månader när vi möter honom. Året är 1942 och kriget är i full gång. En dag kommer nazisterna till barnhemmet och bränner alla böcker. Felix blir rädd för hans mamma och pappa jobbar med att sälja böcker och Felix tror nu att hans föräldrar kan vara i fara. Felix lämnar barnhemmet och ger sig ut på ett mycket farligt äventyr i det ockuperade Polen för att finna sina föräldrar. På vägen möter han Zelda som precis blivit föräldralös, de tar sällskap och kommer snart till en stad där judar har blivit samlade i ett getto, där träffar de Barney, en snäll tandläkare som ger barnen skydd.

Jag tycker synd om lilla Felix som inte förstår nazisternas budskap, han har fått höra att Hitler är en stor och klok man och Felix säger upprepade gånger: ”Thank you, God, Jesus, Mary, the Pope and Adolf Hitler”. Snart blir dock Felix varse vem Hitler egentligen är och vad han har för planer för judarna.

När jag läste sista sidan i Once trodde jag att det var sista gången jag läste om Felix, men vilken tur jag har, Morris Gleitzman har skrivit två böcker till om Felix; Then och Now. Jag är säker på att jag kommer sluka dem liksom jag slukade Once, jag är väldigt spänd på att få veta vad som händer med Felix. Gleitzman är väldigt duktig på att skriva och beskriva situationen från ett barns perspektiv, jag kan verkligen rekommendera er att läsa Gleitzman!

onsdag 1 februari 2012

De som går igen av Marcus Sedgwick


Jag har tidigare skrivit om Marcus Sedgwicks roman Revolver som jag gillade väldigt mycket, därför läste jag med spänning även hans senaste bok De som går igen.

De som går igen utspelar sig i ett östeuropeiskt land någon gång under 1600-talet. Peter och hans far Tomas har precis flyttat till den lilla byn Chust och Peter förstår att något inte är som det ska när hans pappa börjar gräva en vallgrav runt huset. Tomas arbetar som skogshuggare och de har så länge Peter kan minnas rest runt utan att någonsin ha en fast boplats. Med sig på alla resor har Tomas släpat en trälåda med hemligt innehåll, Peter får absolut inte vet vad som finns i den.

När de döda börjar resa sig ur sina gravar är byn Chust ingen säker plats att vara på, men kan Peter och Tomas rädda sig själva och de andra byborna från vampyrerna som härjar?

Marcus Sedgwick har gjort en väldigt grundlig research för att kunna skriva De som går igen, han har tittat på de riktigt gamla vampyrmyterna och låtit dem komma fram mitt ibland dagens Twilightvampyrer. Boken är spännande trots att jag känner mig ganska mätt på vampyrer vid det här laget! De som går igen är en läsvärd roman.