måndag 4 februari 2013

Divergent av Veronica Roth


Nu ska jag tipsa om ytterligare en dystopi, Divergent. Det har pratats mycket om denna i medier och på bokbloggar den senaste tiden och den har jämförts med Hungerspelen av Suzanne Collins.

Beatrice Roth bor i ett dystopiskt Chicago som är uppdelat i fem olika falanger; de ärliga, de osjälviska, de tappra, de fridfulla och de lärda. När invånarna blir 16 år får de vid en ceremoni välja den falang som de i framtiden vill tillhöra. Detta står Beatrice inför när vi möter henne för första gången. Hennes val är nu att stanna kvar i den falang hon föddes in i, de osjälviska, eller att välja den falang hon innerst inne känner att hon hör hemma i. 

Efter valet står Beatrice, som nu döpt om sig till Tris, inför en initieringsfas där hon tvingas slåss mot andra för att få en plats i falangen. Om hon inte lyckas blir hon falanglös och då väntar en mycket osäker och farlig framtid. Men Tris bär på en stor hemlighet som hon måste försöka dölja, en hemlighet som både kan skada och hjälpa henne.

Detta är Veronica Roths första bok i en trilogi. Den andra delen finns än så länge bara på engelska och heter Insurgent, dessa två böcker har tillsammans sålt i 1,5 miljoner exemplar över hela världen. Filmversionen av Divergent går upp på bio under våren 2014.

Divergent valdes till Årets favoritbok alla kategorier och Årets ungdomsbok inom Fantasy & Science fiction 2011 av Goodreads.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar