torsdag 21 oktober 2010

Nominerade till Augustpriset 2010

Augustpriset 2010 kommer att delas ut den 22 november och som vanligt delas priset ut i tre kategorier; Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman är 100 000 kronor och de som har chans att vinna i kategorierna är:


Årets svenska skönlitterära bok:
Spill. En damroman av Sigrid Combüchen
Ränderna av Magnus Florin
Livdikt av Johan Jönsson
Darling river av Sara Stridsberg
Kioskvridning 140 grader- En wästern av Peter Törnqvist
Ingersonetterna av Magnus William-Olsson

Årets svenska fackbok:
Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer
Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton
Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis
Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström
Det händer nu av Sofia Nordin
Tänk om… av Lena Sjöberg


Läs mer om Augustpriset här: http://augustpriset.se/

måndag 18 oktober 2010

Från Elvis till Emo

Vad är en cineast? Vad betyder egentligen emo? Vad kännetecknar en slacker? Hur klär sig mods? Alla dessa frågor och några till kan ni få svar på i Mattias Axéns bok Från Elvis till Emo, en bok om ungdomskulturer 1950-2010. Utgivandet av denna bok måste ju på många sätt vara det bästa som hänt alla 40+ på länge! Här förklaras ungdomsfenomen och ungdomskulturer på ett enkelt och väldigt humoristiskt sätt. En utmärkt bok för alla lärare och föräldrar, men också för er ungdomar såklart. I boken serveras en mängd tips på musik, film och böcker. Kanske upptäcker ni något nytt?

Smakprov ur boken:

”Slackers
Slackers betyder ungefär slöfock eller latmask och betecknar i allmänhet en person som är oengagerad i politiken och samhället. Slackers tycker sällan det är någon idé att försöka förändra saker. De anstränger sig bara när de har chansen att undvika arbete och de skjuter upp alla beslut så långt det är möjligt. Slackers kan dock visa förvånansvärd handlingskraft när det gäller att samla ihop sig i en park med en låda vin…”

”Stekare
Stekarna, ibland kallade brats är en ’kultur’ som odlar ytlighet så till den milda grad att den framstår som stupiditet. Deras främsta skyddshelgon och andliga ledare är Paris Hilton. Poängen är att klä sig snobbigt, dyrt, modernt, gå på dyra klubbar och spruta champagne…”

”Punk
Få rörelser har lyckats lika bra med att uppröra den äldre generationen som punken. För vilken ansvarstagande förälder drömmer om att se sitt barn med mångfärgad tuppkam, trasiga kläder och en säkerhetsnål inkörd någonstans där det gör ont? Lägg till snabb och brutal musik med textrader som ’I am an antichrist’ så förstår du hur oacceptabelt punk är. Punkens uppgift var att provocera och chockera. Så klart föräldrarna blev upprörda. Så klart punkarna blev nöjda!…”

tisdag 12 oktober 2010

Nominerade till 2011 års ALMApris


Samma dag den Svenska Akademien tillkännagav årets nobelpristagare i litteratur gick ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) ut med de nominerade till 2011 års ALMApris. Priset kommer inte att tillkännages förrän den 29 mars 2011 på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och samtidigt också på den internationella barnboksmässan i Bologna. Nomineringslistan är väldigt lång; 175 kandidater från 62 olika länder har nominerats och på ALMAs hemsida kan man läsa vilka de är.

”Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.”
ALMA

måndag 11 oktober 2010

Darlah- 172 dagar på månen

Jag måste erkänna att jag först inte alls var lockad att läsa Darlah, men efter att ha hört så mycket bra om boken bestämde jag mig för att göra ett försök. Det visade sig vara en riktigt spännande roman!

Darlah- 172 dagar på månen är skriven av norrmannen Johan Hartad och för den fick han Bragepriset 2008, motsvarigheten till vårt Augustpris.

Berättelsen börjar med ett hemligt möte på NASA. De har beslutat att skicka upp folk på månen återigen. Det är mycket hemlighetsmakeri kring månresan 40 år tidigare, någonting mystiskt skedde då, men vad förblir en hemlighet, ett litet tag i alla fall. NASA beslutar på mötet att utlysa en tävling i media där alla världens ungdomar mellan 15 och 18 kan vara med och tävla om en plats på rymdfärjan till nästa månfärd. De tre ungdomar som vinner; Mia från Norge, Antoine från Frankrike och Midori från Japan hade egentligen ingen direkt längtan efter att få åka till månen, de ansökte för att de såg det som en utväg, en början på något nytt.

Innan månresan inträffar en del märkliga saker, men ingen av ungdomarna reflekterar så mycket över det. Under månresan händer ännu märkligare saker och nu börjar de på allvar förstå varför NASA sände dem till månen!

torsdag 7 oktober 2010

Nobelpriset till Mario Vargas Llosa

Klockan 13.00 idag öppnades dörrarna till börssalen och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund berättade att Nobelpriset i litteratur 2010 går till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa. Motiveringen löd: ”För hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Alex författarlexikon beskriver honom så här:
”Mario Vargas Llosa är en av de centrala författarna inom den s.k. latinamerikanska boomen. Han är därtill en av de mest uppburna och produktiva. I sitt tidiga författarskap förbinder han en experimenterande form med socialrealism och element från underhållningslitteratur och film. Han debuterade 1959 med novellsamlingen "Los jefes". Genombrottet kom med "Staden och hundarna" (1963, La ciudad y los perros), publicerad i Spanien. Det är en frätande satir baserad på hans erfarenheter från tiden vid militärskolan. Den bild som målas upp präglas av korruption och våld och romanen vållade mycket rabalder i Peru.”

tisdag 5 oktober 2010

Skumtimmen

Nu är hösten här och kvällarna blir allt mörkare. Sent på eftermiddagen infaller det som man förr kallade skumtimmen, timmen mitt emellan dag och kväll då solen gått ner och skymningen faller. Författaren Johan Theorin skriver berättelser som utspelar sig på Öland. Hans första bok heter just Skumtimmen och handlar om ett mord.
För över 20 år sedan försvann en liten pojke, Jens, i dimman på alvaret. Hans kropp har aldrig hittats och hans mamma Julia vägrar acceptera att han är död. Plötsligt händer något som får henne att hoppas på att gåtan kan få en lösning. Jens morfar Gerlof har fått ett paket med en sandal som måste ha tillhört Jens. Julia återvänder motvilligt till Öland och sin gamle far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Jens försvann. Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

Skumtimmen är en spännande bok, jag hade svårt att sluta läsa. Precis som Julia hoppas jag på att Jens trots allt ska vara vid liv. Öland är grått och kallt och långt ifrån en sommaridyll. Det är många spår att följa och upplösningen är inte alls den man väntar sig.
Vill du ha en bok som ger lite mer än en vanlig deckare, läs Skumtimmen!

Johan Theorin har planerat att det ska bli fyra böcker i serien om Öland. Hittills har det kommit tre: Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.

måndag 4 oktober 2010

Nobelpriset i litteratur 2010

Nu är det dags igen! Nobelpriset i litteratur 2010 kommer att tillkännages av Svenska Akademien torsdagen den 7 oktober klockan 13.00 i Börssalen. Det spekuleras varje år om vem som kommer att ta hem priset. ”Om man får tro vadslagningsbolaget Ladbrokes lista så blir det Tomas Tranströmer” skriver Norrköpings tidning den 3 oktober. Andra namn på listan över troliga pristagare är: Haruki Murakami, Ko Un, Adonis, Adam Zagajewskij, Les Murray, Yves Bonnefoy, Amos Oz, Assia Djebar, Claudio Magris,Thomas Pynchon, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Don De Lillo, Cormac McCarthy, Margaret Atwood och Alice Munro.

Men vi får hålla oss till tåls, på torsdag eftermiddag får vi svaret!

Läs mer om Svenska Akademien och deras arbete på: http://www.svenskaakademien.se/web/hem.aspx

fredag 1 oktober 2010

Barn- och ungdomsbokskatalogen

Nu är kulturrådets barnbokskatalog här, den innehåller böcker som getts ut under året. I den hittar ni en massa bra boktips i olika genrer och för åldrarna 0-19 år. Katalogen är gratis och finns i biblioteket, så varför inte ta hem ett exemplar till dig själv eller kanske dina syskon!