tisdag 5 oktober 2010

Skumtimmen

Nu är hösten här och kvällarna blir allt mörkare. Sent på eftermiddagen infaller det som man förr kallade skumtimmen, timmen mitt emellan dag och kväll då solen gått ner och skymningen faller. Författaren Johan Theorin skriver berättelser som utspelar sig på Öland. Hans första bok heter just Skumtimmen och handlar om ett mord.
För över 20 år sedan försvann en liten pojke, Jens, i dimman på alvaret. Hans kropp har aldrig hittats och hans mamma Julia vägrar acceptera att han är död. Plötsligt händer något som får henne att hoppas på att gåtan kan få en lösning. Jens morfar Gerlof har fått ett paket med en sandal som måste ha tillhört Jens. Julia återvänder motvilligt till Öland och sin gamle far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Jens försvann. Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

Skumtimmen är en spännande bok, jag hade svårt att sluta läsa. Precis som Julia hoppas jag på att Jens trots allt ska vara vid liv. Öland är grått och kallt och långt ifrån en sommaridyll. Det är många spår att följa och upplösningen är inte alls den man väntar sig.
Vill du ha en bok som ger lite mer än en vanlig deckare, läs Skumtimmen!

Johan Theorin har planerat att det ska bli fyra böcker i serien om Öland. Hittills har det kommit tre: Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar