måndag 18 oktober 2010

Från Elvis till Emo

Vad är en cineast? Vad betyder egentligen emo? Vad kännetecknar en slacker? Hur klär sig mods? Alla dessa frågor och några till kan ni få svar på i Mattias Axéns bok Från Elvis till Emo, en bok om ungdomskulturer 1950-2010. Utgivandet av denna bok måste ju på många sätt vara det bästa som hänt alla 40+ på länge! Här förklaras ungdomsfenomen och ungdomskulturer på ett enkelt och väldigt humoristiskt sätt. En utmärkt bok för alla lärare och föräldrar, men också för er ungdomar såklart. I boken serveras en mängd tips på musik, film och böcker. Kanske upptäcker ni något nytt?

Smakprov ur boken:

”Slackers
Slackers betyder ungefär slöfock eller latmask och betecknar i allmänhet en person som är oengagerad i politiken och samhället. Slackers tycker sällan det är någon idé att försöka förändra saker. De anstränger sig bara när de har chansen att undvika arbete och de skjuter upp alla beslut så långt det är möjligt. Slackers kan dock visa förvånansvärd handlingskraft när det gäller att samla ihop sig i en park med en låda vin…”

”Stekare
Stekarna, ibland kallade brats är en ’kultur’ som odlar ytlighet så till den milda grad att den framstår som stupiditet. Deras främsta skyddshelgon och andliga ledare är Paris Hilton. Poängen är att klä sig snobbigt, dyrt, modernt, gå på dyra klubbar och spruta champagne…”

”Punk
Få rörelser har lyckats lika bra med att uppröra den äldre generationen som punken. För vilken ansvarstagande förälder drömmer om att se sitt barn med mångfärgad tuppkam, trasiga kläder och en säkerhetsnål inkörd någonstans där det gör ont? Lägg till snabb och brutal musik med textrader som ’I am an antichrist’ så förstår du hur oacceptabelt punk är. Punkens uppgift var att provocera och chockera. Så klart föräldrarna blev upprörda. Så klart punkarna blev nöjda!…”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar