tisdag 29 mars 2011

ALMA-priset 2011 till Shaun Tan

Idag tillkännagavs vinnaren av 2011 års ALMA-pris, litteratur priset till Astrid Lindgrens minne. Det gick till illustratören och författaren Shaun Tan från Australien. Juryns motivering löd:

Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.

Shaun Tan är född 1974 utanför Perth i Australien. Han illustrerar både egna samt andras texter och arbetar även med att överföra sina verk till animerad film, musik- och teaterföreställningar.

ALMA är världens största barn- och ungdomslitteraturpris och prissumman är fem miljoner kronor. Läs mer om priset och om årets vinnare på ALMAs websida.

måndag 28 mars 2011

Jag är djävulen av Sonya Hartnett


Sonya Hartnett är en av mina favoritförfattare, hon är en otrolig berättare! Jag är djävulen kom ut redan 1996 i hemlandet Australien, men det dröjde tio år innan den gavs ut här i Sverige.

Jag är djävulen handlar om Kitten Latch och man förstår ganska tidigt att han inte är som alla andra. "Tvillingarna" som finns i hans huvud får honom att bli en väldigt osympatisk person. Kitten bor i ett stort gammalt hus där tiden tycks ha stått stilla sedan dagen det byggdes. En dag flyttar ett ungt par in i grannhuset, Curtis och Aimee, och Kitten är där och spionerar på dem från toppen av ett träd. Kitten gör sig vän med kvinnan, men ovän med mannen. Till en början är vänskapen Kitten och Aimee emellan vänlig, men det övergår snart till att bli något helt annat.

I Jag är djävulen följer vi Kittens inre tankar och hans psykiska störning som driver honom att göra de mest groteska saker.

Läs också Fjäril och Torsdagsbarn av Sonya Hartnett!

söndag 20 mars 2011

Andy Coombs- Lättläst på engelska


Andy Coombs, en engelsk författare som numera är bosatt i Stockholm, har skrivit ett antal lättläsa böcker på engelska för förlaget Natur och Kultur. Böckerna kallas för Polar fish och de finns i fyra olika teman och svårighetsnivåer. De teman som finns är fantasy, crime, friendship och horror. Svårighetsgraderna är level 1 till level 4.

Jag har testat att läsa två av Coombs böcker, en crime på level 3: Paper ghosts och en friendship på level 4: The still feather. Båda böckerna är relativt enkla, något fler svåra ord i boken som är skriven för level 4. Tyvärr blir karaktärerna i sådana här böcker lite platta, de saknar djup och personlighet, men det uppvägs av bra berättelser. Jag rekommenderar Andy Coombs böcker till er som tycker att det är lite knepigt att läsa böcker på engelska.

I biblioteket har vi böcker på nivåerna 3 och 4 från samtliga teman, du hittar dem i engelskhyllan.

onsdag 16 mars 2011

Slangbellan 2010


Den 10 mars delades det årliga BUS-priset ut, BUS är en sektion för barn- och ungdomsboksförfattare inom Sveriges Författarförbund. Priset kallas Slangbellan då vinnaren enligt tradition får en handtillverkad slangbella som han eller hon får provskjuta med under prisutdelningen.

Slangbellan 2010 gick till Inti Chavez Perez för boken Respekt- en sexbok för killar. Motiveringen löd: "På ett klart och enkelt språk reder Inti Chavez Perez ut de krångligaste sexuella frågor och fördjupar sig i de känsligaste ämnen med frimodighet, humor och stenhård koll"

torsdag 10 mars 2011

Den gröna cirkeln är den produktiva författaren Stefan Castas senaste bok. Den handlar om de fyra ungdomarna Judit, David, Dinah och Gabriel som går på kulturskolan Fågelboet. En kväll sitter de på skolans terrass, det regnar kraftigt och ovädret tilltar snabbt i styrka. Plötsligt ryks terrassen loss och de flyter iväg. Efter en tid på flotten når de land, de förtöjer flotten och går i land och börjar utforska den nya omgivningen. De har ingen aning om var de hamnat. Efter att ha vandrat ett tag kommer de fram till en gård som verkar öde. När de närmar sig huset kan de se en familj sitta runt matbordet i köket, men det är något som inte stämmer. När de går in i huset ser de till sin förskräckelse att hela familjen är död. Vad har hänt familjen? Var har de hamnat? Varför ser naturen så konstig ut? Varför har djuren och växterna försvunnit? Kan de någonsin komma tillbaka till internatskolan Fågelboet?

Detta är en väldigt otäck framtidsskildring och man kan inte låta bli att fundera på om det kommer att se ut så här i vår värld om vi inte börjar ta hand om vårt jordklot. Eftersom att jag som läsaren inte vet vad som har hänt eller vad som kommer att ske känner jag starka obehagskänslor när jag läser. Den gröna cirkeln är en väldigt läskig bok. Härligt läskig!

tisdag 8 mars 2011

Sveriges Radios Romanpris 2011

Igår måndag delades Sveriges Radios Romanpris ut i Berwaldhallen i Stockholm. Vinnaren blev Beate Grimsurd med boken En dåre fri. Det är inte första gången Grimsrud vinner detta pris, 2000 vann hon med boken Jag smyger förbi en yxa.

Juryns motivering löd: ”För en skarp och drabbande läsupplevelse vars röster dröjer sig kvar”

Boken handlar om författaren Eli som bor ensam fast ändå inte, i hennes huvud finns Espen, Emil och Erik. Eli lider av en psykos men är ändå kreativ, skriver böcker, reser, gör filmer och åker runt och gör framträdanden inför publik.

Sveriges Radios Romanpris har delats ut årligen sedan 1993 och det fungerar så att en kritikergrupp väljer ut ett antal romaner som skrivits på svenska och getts ut under det gångna året, därefter är det en ”lyssnarjury” som diskuterar sig fram till en vinnande roman. Lyssnarjuryn förnyas varje år då den består av radiolyssnare som anmält sitt intresse att få vara med.

Läs mer om priset och årets vinnare här: Sveriges Radios Romanpris 2011

söndag 6 mars 2011

And this is true av Emily Mackie

Detta är en av de bättre ungdomsböcker på engelska jag läst på länge, det är en sådan där bok som verkligen griper tag i en och som man går och funderar på långt efter man lagt den ifrån sig!

And this is true handlar om Nevis Gow som är femton år. De senaste elva åren har han bott i en van tillsammans med sin far. Mamman lämnade familjen för en annan man och sedan dess har Nevis och pappan Marshall kört runt i Storbritannien och levt dag för dag. Nevis har aldrig umgåtts med andra ungdomar och detta har utvecklat en väldigt speciell relation till pappan och ett slags avstånd till att överhuvudtaget vilja sällskapa med andra människor. En dag kraschar Marshall och Nevis och de tvingas söka hjälp hos en främmande familj. Det vänder totalt upp och ner på Nevis värld. Pappan verkar trivas bra hos familjen som de söker uppehälle hos, men Nevis vill att allt ska vara som vanligt igen, bara han och hans pappa på vägarna, men efter mötet med familjen Kerr blir inget sig likt igen.

And this is true är en välskriven och välgenomtänkt roman med ett vackert språk som flyter på bra. Ett måste att läsa!

tisdag 1 mars 2011

Ardelius x2

Jag började läsa Bara kärlek kan krossa ditt hjärta och förstod inte då att det är en fristående fortsättning på romanen Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket som är skriven på kortprosa. Jag läste därför den första boken efter jag läst den andra, men det visade sig inte vara några som helst problem.

I Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (inandning, lång titel!) får vi möta Morris som har konstiga skilda föräldrar och som träffar en underbar tjej som heter Doris. Den känns mer poetisk än en vanlig bok och det tycker jag gör känslan av kärleken starkare. Det är en fin bok!

I Bara kärlek kan krossa ditt hjärta fortsätter vi att följa Morris och hans förhållande till föräldrarna och hans kärlek, denna gång är det en vanlig roman, men jag tycker att Ardelius ändå har lyckats behålla den där poetiska känslan i språket. Det är spännande att läsa romaner av manliga författare som skriver om en manlig huvudperson, det är en annorlunda upplevelse än att läsa en kvinnlig författare som skriver utifrån en kvinnlig huvudperson. Ardelius är verkligen en författare värd att läsa!

Smakprov ur Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket:”Innan jag träffade dig kunde jag stå och prova ett par jeans och tänka: Vad spelade det för roll om de passar perfekt. Det roligaste som kommer att hända idag kommer ändå att vara när jag får kolla på reprisen av Beverly Hills. Jag kan lika gärna köpa en svart plastsäck, det blir billigare”