tisdag 29 mars 2011

ALMA-priset 2011 till Shaun Tan

Idag tillkännagavs vinnaren av 2011 års ALMA-pris, litteratur priset till Astrid Lindgrens minne. Det gick till illustratören och författaren Shaun Tan från Australien. Juryns motivering löd:

Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism.

Shaun Tan är född 1974 utanför Perth i Australien. Han illustrerar både egna samt andras texter och arbetar även med att överföra sina verk till animerad film, musik- och teaterföreställningar.

ALMA är världens största barn- och ungdomslitteraturpris och prissumman är fem miljoner kronor. Läs mer om priset och om årets vinnare på ALMAs websida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar