onsdag 27 april 2011

En fager mö av Joyce Carol Oates


Den flitiga författaren Joyce Carol Oates får med sig läsaren från första stund i En fager mö. Katya, en sextonårig flicka från en industrihåla i New Jersey, jobbar som barnflicka hos en fin familj i kuststaden Bayhead Harbour. En dag när hon är ute med barnen Tricia och Kevin stöter hon ihop med en stilig och väldigt charmig man vid namn Marcus Kidder, en barnboksförfattare och konstnär vars sommarhus ligger i Bayhead Harbour. Mr Kidder börjar konversera med Katya och barnen och gör stort intryck på Katya. Han är någon helt annan än de personer hon växt upp med i New Jersey.

Mellan Katya och Mr Kidder växer någon slags vänskap. Trots Katyas beundran över denna ovanliga man kan man ana misstänksamhet från Katyas sida, är Mr Kidder ute efter något? Varför är han så snäll och omtänksam mot henne? Vad är det Mr Kidder vill ha av Katya?

Det finns många olika ämnen att ta upp till diskussion utifrån En fager mö, den lämnade mig inte oberörd och den kommer att dröja sig kvar i mina tankar ett bra tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar