måndag 7 november 2011

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo


Åsa Anderberg Strollo som skrev Bryta om samt Blod har nu gett ut en ny bok, Hoppas. Den handlar om Jonna som bor i Kolsva och går på Ullvigymnasiet i Köping. Hon bor med sin mamma och mormor men hemmet är inte en trygg och varm miljö för Jonna. Mormor dricker och mamman verkar mer intresserad av att träffa män än att umgås med sin dotter. När mamman berättar att hon ska åka utomlands med en snubbe över jul får Jonna nog, hon packar väskan och tar tåget till Stockholm. Nu tänker Jonna skaffa jobb och lägenhet och klara sig helt på egen hand.

Dock blir tillvaron i Stockholm inte direkt som Jonna har tänkt sig, ingen är beredd på att ge Jonna jobb och det innebär att det är ganska kört att få lägenhet. Hon blir hemlös och träffar andra ungdomar i hennes situation, bland andra Elina och Alex, två tjejer som inte har så mycket hopp kvar.

Boken påminner lite grann om Bryta om som handlar om Minna som bor med sin psykiskt sjuka mamma och som undviker att spendera tid hemma så mycket det går. Det är dyster läsning i så väl Bryta om som i Hoppas, men också realistisk, tyvärr. Någonstans i det mörka finns det ändå hopp kvar. Om man bara ska läsa en bok av Åsa Anderberg Strollo ska man läsa Bryta om, det är en av de bästa ungdomsböcker jag läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar