måndag 14 november 2011

Pojken som sprang bort av John Boyne

Pojken som sprang bort är skriven av John Boyne som också skrivit Pojken i randig pyjamas, en bok som det har pratats mycket om och som också filmatiserats. Pojken som sprang bort känns verkligen som en saga. Noah Barleywater är åtta år och en dag ger han sig av hemifrån. Som läsare förstår vi att det är något han rymmer bort ifrån, men det tar ett tag innan det långsamt går upp för läsaren vad det är som hänt.

Noah går genom skogen och möter på sin färd både talande djur och träd. Plötsligt står han utanför en leksaksaffär, men inte vilken leksaksaffär som helst. I denna affär arbetar en mycket speciell leksaksmakare som gör otroliga leksaker. Noah och leksaksmakaren delar med sig av sina liv och vi får höra fantastiska berättelser som man inte glömmer i första taget.

Jag drar paralleller till Alice i underlandet och filmen Den magiska leksaksaffären (Mr. Magorium's wonder emporium) när jag läser Pojken som sprang bort, det är så härligt att få drömma sig bort till en helt annan värld dåd och då. Boken är lättläst men har mycket innehåll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar