måndag 24 september 2012

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs


Alla böcker som har ordet besynnerlig i titeln måste ju bara vara otroligt bra! Jodå, så är det, i alla fall när det gäller Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Vilken ovanlig och härligt kuslig bok!

Jacob har vuxit upp med sin farfars berättelser om de besynnerliga barnen på barnhemmet ute på en ö, ett barnhem där Miss Peregrine är föreståndarinna och tar hand om alla barn. Barnen är speciella, mycket speciella, de är besynnerliga. Ett barn kunde skapa eld mellan handflatorna, ett annat barn var osynligt, ett tredje svävade och var tvungen att bindas fast för att hållas kvar på marken och så vidare. Som barn tror Jacob på berättelserna, men allt eftersom han blir äldre ser han bara på det som fantastiska sagor. Ända tills den dag Jacob hittar farfar skadad i skogen och han mumlar nästan ohörbart i Jacobs öra: ”Hitta fågeln. I loopen. På andra sidan den gamle mannens grav. Den tredje september 1940”. Jacob måste ta reda på vad detta betyder. Hur? Han tar sig till ön där barnhemmet en gång låg.

Boken innehåller riktiga fotografier på dessa besynnerliga barn och det gör boken så mycket bättre, det för en närmare berättelsen på något sätt och får den faktiskt att kännas mer realistisk trots alla magiska saker som händer. 

Det har ryktats att det kommer bli film av boken och ingen mindre än Tim Burton ska göra den. Kan det bli bättre? Burtons värld är som klippt och skuren för denna berättelse. Jag ser fram emot filmen och fortsättningen på boken, för det kommer en sådan också!

onsdag 19 september 2012

Själlös- En bok om Alexia Tarabotti av Gail Carriger


I somras läste jag en otroligt kul fantasybok (med superhäftigt omslag) om den teälskande Alexia Tarabotti, en själlös människa som bor i det viktorianska London bland varulvar och vampyrer. Alexia är halvitalienska, ungmö, lite för mullig och frispråkig, något som inte är det ultimata för en ung kvinna under denna tid. Alexia hamnar i den ena trassliga situationen efter den andra och hennes familj suckar över hennes beteende. 

I detta viktorianska London lever vampyrer och varulvar sida vid sida med de människor som är som du och jag. Alexia är varken vampyr eller varulv, hennes själlöshet innebär att hon kan neutralisera de övernaturligas krafter och göra dem ”kraftlösa”. På en bjudning blir Alexia överfallen av en vampyr och eftersom hon gör honom sårbar genom sin beröring kan hon också lätt ha ihjäl honom, detta händer, oavsiktligt. Det tar inte lång tid innan chefen för ROF, Registreringsverket för Onaturliga Företeelser dyker upp. ROF har i uppgift att hålla koll på de övernaturliga samt att utreda brott som begås där övernaturliga är inblandade. Alexia inleder en het affär med chefen som heter Lord Maccon, alfahannen för Londons varulvar. Låter det skruvat? Japp, det är det!

Det är inte ofta jag läser fantasy, det har aldrig riktigt varit min grej, tyvärr, för jag ser ju hur många av er fullkomligt älskar fantasy och sugs in i den där världen totalt. Det önskar jag också att jag kunde. Själlös är väldigt underhållande och innehåller mycket humor, kanske är det därför jag gillar den så mycket. Dessutom är relationerna mellan de fantastiska karaktärerna så otroligt spännande, och kanske var det detta som fick mig att falla som en fura för boken. Jag kunde helt enkelt inte sluta läsa! Jag längtar efter att få läsa de andra böckerna i serien. Själlös är än så länge den enda som är översatt till svenska. Del två kommer i oktober och heter Chanslös.

Själlös är en så kallad steampunk-roman och så här skriver Nationalencyklopedin om steampunk: ”steampunk (engelska; jämför cyberpunk), ångpunk, begrepp myntat 1987 av den amerikanske författaren K.W. Jeter (född 1950), ursprungligen för att beskriva ickerealistisk litteratur som utspelas i en tänkt alternativ historisk, nutida eller framtida värld där ångkraft snarare än elektricitet utgör den huvudsakliga energikällan.”

måndag 17 september 2012

Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer


Äntligen! Välkomna tillbaka till skolan och till bloggen, nu kör vi igång och tipsar om böcker igen! Ett tips nu när ni har fått era fina mac-datorer är att ni också kan låna e-böcker. Klicka in här och läs mer: E-böcker

I somras läste jag många bra böcker och jag skulle speciellt vilja presentera en av dem. Den heter Som Zlatan fast bättre. Jag träffade författaren Niclas Christoffer på bokmässan i Örebro i april i år, han var väldigt sympatisk och väldigt rolig. Efter mötet bestämde jag mig för att läsa boken. Den handlar om en kille med ätstörningar, något som Niclas själv har erfarenhet av. Det är en mycket bra och intressant bok och författaren har använt ett lätt språk som gör att läsandet flyter på väldigt bra. 

Huvudpersonen heter Simon och är femton år. Han bor i Stockholm med pappa Erik och lillebror Pontus, Simons mamma har nyligen gått bort i en olycka och pappa Erik vill inte bli påmind om detta. Hela familjen flyttar därför ner till Skåne för att börja ett nytt liv. Där har Simon kommit in på ett fotbollsgymnasium och han är väldigt glad, nu har han chans att göra det han verkligen gillar på heltid, att spela fotboll.

Simon börjar på skolan och han verkar trivas, men han blir mer och mer övertygad om att han måste gå ner i vikt för att bli en ännu bättre fotbollsspelare. Simon börjar träna hårdare  och oftare och hoppar över vissa måltider, trots att skolsköterskan säger att hans vikt är bra. Simons tankar kretsar mer och mer kring mat, kalorier och träning och till slut är han helt fast, han får anorexi. 

Böcker som handlar om killar med ätstörningar finns det inte många av, bra jobbat av Niclas att skriva Som Zlatan fast bättre säger jag! Denna bok behövs, för det är ju självklart inte bara tjejer som drabbas av ätstörningar. Läs Som Zlatan fast bättre!