måndag 24 september 2012

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs


Alla böcker som har ordet besynnerlig i titeln måste ju bara vara otroligt bra! Jodå, så är det, i alla fall när det gäller Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Vilken ovanlig och härligt kuslig bok!

Jacob har vuxit upp med sin farfars berättelser om de besynnerliga barnen på barnhemmet ute på en ö, ett barnhem där Miss Peregrine är föreståndarinna och tar hand om alla barn. Barnen är speciella, mycket speciella, de är besynnerliga. Ett barn kunde skapa eld mellan handflatorna, ett annat barn var osynligt, ett tredje svävade och var tvungen att bindas fast för att hållas kvar på marken och så vidare. Som barn tror Jacob på berättelserna, men allt eftersom han blir äldre ser han bara på det som fantastiska sagor. Ända tills den dag Jacob hittar farfar skadad i skogen och han mumlar nästan ohörbart i Jacobs öra: ”Hitta fågeln. I loopen. På andra sidan den gamle mannens grav. Den tredje september 1940”. Jacob måste ta reda på vad detta betyder. Hur? Han tar sig till ön där barnhemmet en gång låg.

Boken innehåller riktiga fotografier på dessa besynnerliga barn och det gör boken så mycket bättre, det för en närmare berättelsen på något sätt och får den faktiskt att kännas mer realistisk trots alla magiska saker som händer. 

Det har ryktats att det kommer bli film av boken och ingen mindre än Tim Burton ska göra den. Kan det bli bättre? Burtons värld är som klippt och skuren för denna berättelse. Jag ser fram emot filmen och fortsättningen på boken, för det kommer en sådan också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar