måndag 15 april 2013

Något måste hända nu av Anna Lindberg


”Den makt hon har, Isabelle någon annanstans ifrån. Bara namnet får oss att tappa balansen”

I ett litet samhälle någonstans i Sverige bor Kim och Ulrik, bästa vänner. De är annorlunda men de har varandra. På dagarna skolkar de från skolan och på kvällarna och nätterna driver de runt i samhället och går på fester. Så en dag kommer en ny tjej till klassen. Isabelle från Stockholm, en världsvan tjej kan det tyckas. Hon läser alla de klassiska böcker som man ska läsa och pratar om dem som om hon vore vuxen. Både Ulrik och Kim blir förhäxade av hennes mystiska och annorlunda person och relationen mellan Ulrik och Kim förändras på grund av Isabelles plötsliga uppdykande. 

Detta är en fin debutbok som man kan känna igen sig i, alla känslor som är så starka och verkliga gör att man kan leva sig in i karaktärerna och de får liv. En mycket läsvärd bok!

”Om Ulrik vore här skulle vi slänga cyklarna i diket och rusa genom skogen som blinda djur tills vi inte orkade längre, ta oss ut tills gränsen vore nådd, låta blodet dunka mot trumhinnorna och stiga upp i munnen, och sedan skulle Ulrik prata om allt han fick syn på medan vi strosade tillbaka. Eller om Isabelle vore här. Jag försöker tänka mig Isabelle gående längs åkerkanten i sina vita skor, Isabelle stående bland sälgen, Isabelle sittande vid foten av en tall. Det går inte. Hon passar inte in. Isabelle kan man se framför en rappad husfasad eller på ett tåg med landskapets skuggor flackande över ansiktet. Man kan tänka sig henne på ett svartvitt fotografi i en tidning eller som en distinkt figur i en serie. Men inte här, inte i skogen”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar