tisdag 14 maj 2013

Evig natt av Michelle Paver


Michelle Paver känner vi kanske mest som barn- och ungdomsboksförfattaren som skrivit serien ”Vargbröder” men denna bok, Evig natt, är skriven för vuxna och är inget mindre än en arktisk spökroman!

Året är 1937 och 28-åriga Jack lever ett ensamt liv i London. Han har inga vänner, ingen familj och han är fattig. Så kommer ett erbjudande som han bara inte kan tacka nej till, en arktisk expedition behöver en radiotelegrafist och Jack bestämmer sig för att tacka ja. Tillsammans med fem andra män och åtta polarhundar korsar Jack Barents hav och slår läger i den avlägsna och obebodda viken Gruhuken i Spetsbergen i Norge.

Under tiden forskarlaget befinner sig i Gruhuken får vi följa dem genom Jacks dagboksanteckningar. Dagarna blir kortare och kortare och nätterna blir längre och längre, men männen jagar och arbetar och allt verkar flyta på ganska bra.

Men så börjar Jack se saker som han inte kan förklara och han är rädd för att de andra i laget ska tro att han har blivit tokig, så han tiger med sina upplevelser. Jack blir snart ensam i lägret med hundarna, de andra har tvingats lämna expeditionen på grund av att en i laget har skadat sig, men de lovar att komma tillbaka. Jack sitter nu ensam i den lilla stugan mitt ute i ett isigt och snöigt ingenstans och mörkret är nu mer skrämmande än det någonsin varit.

Evig natt är en läskig berättelse där det otäcka inte alltid syns och det är ju det som är så kusligt, det som vi inte riktigt ser eller det som inte är förnimbart. Detta är en mycket läsvärd skräckberättelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar