fredag 6 november 2009

Om jag stannar

Gayle Forman har skrivit denna lite annorlunda bok om tonårstjejen Mia. Boken handlar om en helt vanlig tjej som i skolan anses vara något av en nörd eftersom hon gillar klassisk musik och spelar cello. Livet ändras dock för henne när hon blir tillsammans med Adam en cool rockkille med eget band.

Mia har hela livet framför sig, hon har just sökt in till den prestigefyllda musikskolan Juilliard, när hon sätter sig i bilen tillsammans med sina föräldrar och lillebror en snöig februarimorgon.

"MAn kunde inte tro att radion skulle fungera efteråt. Men den gör det. Bilen blir totaldemolerad. Smällen från den fyra ton tunga pickupen som i hundra kilometer i timmen plöjer rakt in i passagerarsidan har lika stor kraft som en atombom. Den slet av dörrarna och skickade ut det främre passagerarsätet genom sidorutan på förarsidan. .... Och det var väldigt mycket oljud. En hel symfoni av malande, en kör av smällar, en aria av explosioner, och slutligen en sorglig applåd av hård metall som skar in i mjuka träd. Sedan blev det tyst, bortsett från en sak: Beethovens tredje cellosonat."

Det är så Mia beskriver olyckan när hon efteråt står i diket bredvid vägen och tittar på bilvraket och konstaterar att hon är ok. Hon tar sig upp på vägen och börjar leta efter sin familj. Ganska omgående hittar hon sina föräldrar döda och trots sorgen fortsätter hon leta efter sin lillebror. Det är då hon hittar sin egen, allvarligt skadade kropp i diket.

Efter detta får vi följa Mia under det kommande dygnet. Vi följer henne i ambulansen, när hon står bredvid och tittar på när de opererar henne och slutligen när hon sitter på en stol bredvid sängen med hennes medvetslösa kropp på IVA. Vi lär känna Mia och hennes familj genom hennes tankar och minnesbilder. Slutligen ställs hon inför det svåra valet, släppa taget eller stanna kvar???

Detta är en gripande berättelse om familjerelationer, kärlek och vänskap.

Ofta tar vi människor saker för givet och den här boken får en att tänka efter, det behövs så lite för att allt ska rasa. En tankeställare om att allt kan förändras på en sekund...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar