torsdag 5 maj 2011

Patti Smith får Polar Music Prize 2011

"Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock'n'roll det finns i poesin och hur mycket poesi det finns i rock'n'roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power."

Den alldeles fantastiska Patti Smith har blivit tilldelad Polar Music Prize och jag vill passa på att tipsa om hennes självbiografi Just kids som kom förra året. Jag läste den i vintras och blev ännu mer fascinerad av denna coola kvinna som träffat de stora rockmusikerna på sextio- och sjuttiotalet, drömt om ett konstnärsliv i Paris och bott på Chelsea hotell i New York. Biografin är en av de bästa jag läst. Det är intressant att läsa om Pattis upplevelser när hon kommer till New York i slutet av sextiotalet och hur det till en början var svårt att tjäna ihop pengar för dagen. Patti berättar också om relationen med fotografen Robert Mapplethorp som hon levde tillsammans med under flera år. Biografin finns på stadsbiblioteket och snart även på Vasa!

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson och har blivit ett av de mest prestigefulla musikpriserna i världen. Prissumman är på en miljon svenska kronor och priset delas ut på en ceremoni i Stockholm i augusti. Patti Smith var inte ensam om att vinna priset i år, även Kronos Quartet tilldelades priset och en miljon kronor.

Tidigare vinnare av Polar Music Prize är bland andra: Sir Elton John, Sir Paul McCartney, Stevie Wonder, Bob Dylan, Led Zeppelin, Pink Floyd, Joni Mitchell och Björk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar