söndag 22 maj 2011

Under trottoaren av Pernilla Glaser

Under trottoaren var ett romanprojekt som genomfördes under hösten 2010. Varje vecka publicerades ett kapitel av Under trottoaren på bloggen www.undertrottoaren.se och varje vecka fick läsarna av bloggen välja hur berättelsen skulle fortsätta. Texterna på bloggen blev sedan ett manus som utkom i tryckt form. Det är denna bok jag läst.

Boken handlar om de personerna Sam, Lova och Astra som är väldigt olika varandra, men deras vägar möts på olika sätt under trottoaren. Sam är på rymmen från sin pappa och väntar otåligt på sin artonårsdag. Lova är en rastlös själ som kvävs i förorten och Astra är dagisfröken men gillar bäst att måla stan.

Det har varit kul att vara med när bloggen skrevs och följa berättelsen "live", dessvärre missade jag det men romanen är verkligen en höjdare. Karaktärerna är levande och realistiska och jag önskar att romanen inte hade varit så kort, för jag hade så gärna velat lära känna Astra lite närmare. Hon lever ett ensamt liv med sin fågel och målar ibland stolpar i stan guldfärgade:

"Lyktstolpen var fortfarande guldskimrande. I eftermiddagssolen lyste den som en blixt som fallit från himlen och borrat sig fast i stenläggningen. Astras hjärta tog ett skutt av glädje. Ibland försvann hennes målningar innan färgen hade torkat, ibland kunde de bli stående i en vecka eller två även om det hörde till ovanligheterna. Folk saktade ner och stannade till. Några la handen mot stolpen och log lite generat åt sig själva. Många vände sig till den som stannat upp bredvid och sa något innan de gick vidare." Under trottoaren, Glaser, sida 35

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar