tisdag 29 maj 2012

The nightmare card av Catherine Johnson


The nightmare card är en lättläst och dyslexivänlig engelsk bok. Gillar du läskiga och kusliga böcker och behöver en lättare bok på engelska är detta något för dig.

Boken handlar om Mina och hennes vän Sara, de är inte så populära i skolan som de önskar att de var, men när Sara får en tarotkortlek av sin moster får Sara en idé om hur de ska kunna göra sig mer populära, de börjar spå sina skolkamrater. Det visar sig att korten talar skrämmande sant om de personer de spår och Mina börjar tycka att det här med tarotkorten kanske inte var en så bra idé i alla fall. En dag försvinner Sara spårlöst och hon kommer inte tillbaka, har korten något med hennes försvinnande att göra?

Jag gillade slutet, jag ska inte tala om hur det gick naturligtvis, men jag kan säga att det är kul med böcker som inte slutar så som man tror att de ska göra. Ibland är det till och med mer spännande och känns mer realistiskt om det inte alltid slutar lyckligt som i sagorna…

måndag 21 maj 2012

Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan


Under långledigheten läste jag Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan, och den är precis som titeln säger verkligen svår att släppa taget om!

Aldrig släppa taget handlar om Sam och hans lillebror Riddle som i större delen av sina liv har varit på rymmen med sin kriminelle och psykiskt sjuke far. De åker runt i USA i en gammal bil och stannar inte länge i varje stad då pappan begår brott och måste lämna platsen fort. Sam som är 17 år har inte gått i skolan sedan andra klass och 12-åriga Riddle som har astma och som gillar att rita skisser på avancerade tekniska maskiner är allt Sam har i livet.

En dag möter Sam Emily, en tjej som lever ett helt annorlunda liv jämfört med Sam. Hon har en familj som älskar henne och hon går i skolan, har bra betyg och vänner. Emily och Sam blir förälskade i varandra trots att Sam vet att det är en omöjlighet att vara tillsammans med någon när han lever det liv han lever. Emily som inte vet något om Sams liv faller för att han inte är omogen som de andra killarna hon känner.

Till en början har Emilys familj svårt att ta till sig Sam och Riddle, men snart ser de vilka fina pojkar de är. Trots att Sam tiger om pappan och om deras kringflackande liv inser Emilys föräldrar att Sam och Riddle inte har det så lätt i livet. Emilys mamma hjälper Riddle med astman och Emilys pappa upptäcker vilken musikalisk begåvning Sam är. Så en dag händer det som Sam visste skulle hända, det är dags för dem att åka vidare.

Boken är som sagt väldigt svår att släppa, helst skulle jag vilja läsa ut boken på en gång. När man i läsningen lägger ifrån sig boken tänker man på hur det kommer att gå för Sam och Riddle. Deras syskonrelation är så fint beskriven och det är rörande när man läser om hur de båda bröderna tar hand om varandra i olika situationer. Läs Aldrig släppa taget!

onsdag 16 maj 2012

Monster av Micael Dahlén


Micael Dahlén är författare och professor i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm och inom sitt forskningsområde är han rankad som nummer tio i världen. 2010 sommarpratade han i P1, lyssna på det här: Sveriges radio

Monster är en intressant bok och jag måste säga att Micael är en modig person. Författaren har åkt till flera platser i världen för att träffa människor som har begått fruktansvärda brott. Micael är intresserad av att vi som inte har begått några brott fascineras av de människor som har gjort det. Nu fick Micael möjlighet att träffa dessa människor som har blivit kända på grund av sina brott och fråga dem varför de tror att det har blivit så.

Förbrytarna Micael har besökt är fem av världens mest kända mördare; Charles Manson i USA, Issei Sagawas i Japan, Peter Lundin i Danmark, Dorothea Puentes i USA och Wayne Los i USA. Micael diskuterar i Monster hur dessa människor genom sina brott har gjort sig ett namn och blivit kändisar. Mördarna får tonvis med brev till fängelserna och människor tjänar pengar på deras brott bland annat genom att sälja saker som påstås ha tillhört brottslingen, eller t-shirts med mördarens ansikte på. Är mord den snabbaste och enklaste vägen till framgång? Varför tycker vi att mord är så fascinerande att vi läser deckare efter deckare och ser på våldsamma filmer?

Detta är en mycket läsvärd fackbok, Micael har ett mycket bra språk och ämnet är otroligt intressant, jag funderar fortfarande på de frågor som Micael uppmärksammar i boken. Läs mer om Monster på micaeldahlen.com

torsdag 10 maj 2012

Vi och dom av Bali Rai



Bali Rai har skrivit många bra böcker och en av dem är Vi och dom, en lättläst bok som handlar om rasism. Innan Vi och dom skrevs gav Bali Rai ut boken Sprickan som handlade om en brittisk-asiatisk pojke som råkade ut för vita rasister. I denna bok är rollerna omkastade. Idén till boken fick Bali Rai när han var på besök i en skola och en av eleverna berättade att han blev mobbad av brittisk-asiatiska killar för att han är vit. Bali Rai ville uppmärksamma problemet och visa att rasism kan förekomma överallt, oavsett hur man ser ut.

Så här skriver Bali Rai själv i inledningen till boken:
”Rasism är en sjukdom som hindrar människor från att kunna leva tillsammans. Jag ogillar alla rasister, oavsett ursprung. Vi och dom visar att rasism inte handlar om hudfärg. Det handlar om inskränkta människor som trakasserar andra för att de är annorlunda på något sätt, och det är helt enkelt inte rätt.”

Huvudpersonen i Vi och dom heter David och han tvingas flytta runt med sin mamma för att komma i från pappan som misshandlar dem och alltid lyckas hitta dem oavsett var de flyttar. David hamnar denna gång i ett brittisk-asiatiskt område där han i princip är den enda vita killen. Flera har problem med Davids hudfärg och bråkar med honom, men David får samtidigt en massa nya vänner och till och med en flickvän.

Det är en skrämmande men realistisk och sann bok som alla borde läsa. Bali Rai är väldigt bra på att beskriva kärlek och vänskap mellan personer från olika kulturer, vilket är ett återkommande tema i hans böcker.

måndag 7 maj 2012

The Fault in Our Stars av John Green


Jag har läst en helt fantastiskt bra bok som heter The Fault in Our Stars som är skriven av John Green, författaren till Looking for Alaska som jag tidigare skrivit om och lovprisat på bloggen.

The Fault in Our Stars handlar om Hazel, en tjej som har obotlig cancer i lungorna. Det låter som en sorglig och jobbig bok och det är det till viss del, men Hazel är en tjej som man verkligen gillar och man känner snabbt sympati för henne. När hon på ett möte för cancersjuka ungdomar träffar Augustus Waters blir inget sig likt. Augustus är också en väldigt fascinerande person, han var en duktig basketspelare innan han blev sjuk och var tvungen att amputera en del av sitt ena ben, men han är ändå en så otroligt positiv och energigivande människa både för Hazel och för oss som läsare!

Samtalen mellan Hazel och Augustus är mycket intressanta att läsa, de pratar om viktiga och oviktiga saker, om stora och små saker, om livet och döden. Trots att det stundtals är en väldigt sorglig bok smålog jag mest hela tiden när jag läste den, i alla fall innan jag kom till de 50 sista sidorna. Mer om handlingen vågar jag inte skriva, jag vill bara uppmana alla att läsa denna underbara bok. John Green är en fantastisk berättare, han klättrar på min lista över favoritförfattare, just nu ligger han på topp tio listan!

En smått tokig John Green berättar om The Fault in Our Stars:

onsdag 2 maj 2012

Inget att avundas av Barbara Demick


”Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd till 2011 av den egensinnige diktatorn Kim Jong Il. Samhället är militariserat och människorna strängt övervakade. Nordkorea har kärnvapen och ligger i bitter konflikt med USA och Sydkorea. Ekonomisk kollaps har lett till svält och desperation. All opposition har krossats med arbetsläger och avrättningar, men 2011 kom det rapporter om mindre gatuprotester mot regimen.” Detta säger Landguiden om landet Nordkorea.

Demick är journalist och författare och bor i Beijing där hon arbetar som utrikeskorrespondent för Los Angeles Times. Demick har skrivit Inget att avundas om Nordkorea med hjälp av flera så kallade ”avhoppare”, de som har lämnat Nordkorea och bosatt sig i bland annat Sydkorea och Kina.

Det är en otroligt intressant bok som väcker många tankar om hur människorna just i detta nu har det i Nordkorea; är de mätta? Får de lön för alla timmar de lägger ner på sina arbeten? Är de friska? Titeln på boken syftar på det ledaren säger till folket, ”ni har inget att avundas, ni bor i det bästa landet i världen.” Vad ska invånarna i Nordkorea tro? De har ju nästan inget att jämföra med. Folket har en väldigt begränsad vetskap om världen utanför.

Inget att avundas tilldelades det prestigefulla priset Samuel Johnson-priset 2010 och är en läsvärd bok om ett land där människorna lever ett liv man knappt trodde var möjligt på 2000-talet.