måndag 19 november 2012

Den sista häxan av Sven-Olof Lorentzen


Det ges ut mycket bra lättläs litteratur från de olika lättlästförlagen och det är så kul! Jag har läst Den sista häxan av Sven-Olof Lorentzen en bok som handlar om en tid då man trodde på häxor. På 1600-talet brändes flera hundra kvinnor på bål för att de ansågs ha magiska krafter. Det är mycket tragiskt, men intresset för denna period i historien är stort och det är kul att det kommer en ny lättläst bok i just detta ämne!

Sjuttonåriga Erik tänker ständigt på den vackra Sara, tjejen som bor i samma lilla by som Erik. Hon har långt blont hår och glittrande ögon. Erik uppvaktar Sara, men Sara vill inte veta av Erik, hon är inte intresserad alls. När det börjar hända mystiska saker i byn tror folk att det kan vara häxor i närheten, för varför skulle korna annars bli sjuka och dö? Erik undrar hur Sara kan vara så sur och arg när hon är så vacker och hur hon ständigt kan ta sig in i Eriks tankar? Erik har sina misstankar och han skaffar sig också bevis till slut. Han tar med sig dessa bevis till prästen i byn. Det blir rättegång och Erik känner plötsligt att han kanske har handlat fel, men hur ska han kunna ta tillbaka en så stark anklagelse utan att själv bli anklagad för att vara lögnare?

Boken bygger på en verklig händelse som skedde 1757 i en by i Dalarna då en sjuttonårig dräng anklagade några kvinnor han kände för att vara häxor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar