måndag 3 december 2012

Delirium av Lauren Oliver


Dystopier, dystopier, dystopier! De är populära just nu och det gillar jag!

Delirium är första boken av tre och handlar om sjuttonåriga Lena som har bott med sin moster ända sedan hennes mamma tog livet av sig. I det samhälle Lena lever är kärlek förbjuden, det är en sjukdom som kallas Deliria nevrosa och anses livsfarlig. Därför går alla vid arton års ålder igenom en behandling för att ta bort förmågan att bli förälskad. Lena väntar på sin behandling och längtar till den dag då hon ska bli botad. Efter behandlingen blir man en helt annan människa, lugn och frisk och man behöver inte oroa sig för att bli kär och hamna i fängelse. Efter behandlingen kommer regeringen att välja ut en man som Lena ska gifta sig med. 

Under sommaren, precis innan Lenas behandling, händer något. Hon möter Alex som totalt vänder upp och ned på allt. Lena gör saker som hon aldrig annars skulle ha gjort. Hon bryter det strikta utegångsförbudet som alla obotade lyder under (de får inte under några som helst omständigheter vistas ute efter mörkrets inbrott eller träffa någon av det motsatta könet ensam då risken för att bli kär är hög), hon går på en förbjuden fest med förbjuden musik och rymmer ut i den förbjudna skogen allt för att få vara nära Alex.

Delirium är en mycket spännande bok som är svår att släppa, det är en obehaglig och otäck värld Lauren Oliver målar upp för oss och det är svårt att tänka sig att leva i en sådan värld. Dock gör Lauren Oliver det lätt för oss att leva oss in i Lenas tillvaro med alla realistiska beskrivningar och den lätta texten som verkligen flyter på när man läser. Jag väntar med spänning på bok två som jag hoppas kommer att ge svar på några av de frågor som förblev olösta i bok ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar