söndag 21 mars 2010

Döden skall du tåla


"Döden skall du tåla" är Karins Fossums tionde deckare med kommissarie Konrad Sejer.
Tillsammans med assistenten Jacob Skarre försöker Sejer ta reda på vem som utsätter människor för makabra skämt i ett litet norskt villaområde.
Det är en varm sensommardag. En ung mamma har lagt sitt lilla barn att sova i vagnen under ett träd i trädgården. Hon känner sig trygg och vet att hon genast skulle höra om något hände barnet. Men när en person smyger fram ur skogen och drar av täcket av barnet märker hon ingenting. Senare hittar mamman barnet helt täckt av blod i vagnen, men läkarna hittar inget sår på den lilla flickan. Någon har utsatt dem för ett djävulskt spratt. Senare samma dag hittar Sejer ett kort utanför sin dörr med texten "Helvetet börjar nu!". Detta är början på en rad underliga och skrämmande händelser i trakten.

Det är så lite som behövs för att människors trygghet ska rubbas. Allt börjar som några pojkstreck, men de som blir utsatta får sina liv förstörda i mer eller mindre grad. "Döden skall du tåla" är en psykologisk deckare som inte ger läsaren svar på alla frågor. Trots att man redan från början vet vem den skyldige är, är det spännande och man känner sympati för gärningsmannen. Han är ingen iskall seriemördare, utan en ensam 17-årig kille som mår dåligt och som desperat önskar att få uppmärksamhet. Men allt rullar på och han kan inte kontrollera händelserna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar