fredag 16 september 2011

Deluxe av Anna Godbersen

Deluxe är en chic-littberättelse som utspelar sig i slutet av 1800-talet. Elizabeth Holland är den mest populära unga kvinna på Manhattan; hon tillhör överklassen, bor flott, har flera tjänare och bär de mest fantastiska klänningar. Skvallerpressen skriver ständigt om Elizabeths närvaro på tillställningar, bjudningar och baler. Människor på Manhattan beundrar hennes skönhet och hur hon för sig i salongerna.

Deluxe inleds med Elizabeths begravning. Vi får veta att hon kastats av en droska och ramlat ner i Hudsonfloden där hon drunknat. På begravningen finns bland andra Elizabethss bästa vän Penelope, Henry Schoonmaker som är New Yorks mest eftertraktade ungkarl (och som skulle ha blivit Elizabeths man) samt Elizabeths lillasyster Diana. Historien börjar alltså med slutet. Efter begravningen kastas vi tillbaka i tiden och historien som leder fram till Elizabeths död rullas upp. Elizabeth, Henry, Penelope och Diana är tillsammans med några andra karaktärer de personer vi får följa i berättelsen.

Socitetslivet, skräddarsydda klänningar, miljöerna i New York i slutet av 1800-talet, kärlek och svek, detta är en bok som är lätt att drömma sig bort i!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar