måndag 22 oktober 2012

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist

Idag tillkännages vilka som är nominerade till Augustpriset och det ska bli spännande att se vilka det blir! Det jag är mest spänd på är kategorin barn- och ungdom. Kan kanske Christin Ljungqvist med Kaninhjärta bli en av de nominerade?

Kaninhjärta är en väldigt speciell bok och då menar jag på ett positivt sätt. Den ger mig en känsla av svagt obehag och en stark vilja att läsa till sista sidan i en enda läsning!

Boken handlar om ett par tvillingsystrar som står varandra så nära som bara tvillingar kan, om inte ännu närmare. Redan när de var riktigt små och föräldrarna skulle kalla på dem blev deras namn till ett: ”Mary Anne, Maryanne, Marianne”. De två tvillingarna blir nästan som två personer i en kropp, där den ena tvillingen är rösten som pratar utåt och den andra tvillingen är tanken.

Mary och Anne har kontakt med andra sidan. De är väldigt mediala och de döda talar till Anne genom Marys kropp. Mary är väldigt utåtagerande och Anne känner sig hela tiden orolig för sin syster som söker spänning i alkohol och män. Anne börjar snart få känslan av att Mary någon gång kommer att ta sitt liv.

Tvillingarna rymmer hemifrån och tar sig till pappans lägenhet där han bor med sin nya flickvän. Pappan och flickvännen är på resa, men det hindrar inte Mary och Anne från att bryta sig in och bo där ett tag utan föräldrarnas vetskap. Här i den nya staden möter de Emilia som leder en medial grupp som letar efter en försvunnen flicka. Mary och Anne blir snart djupt involverade i gruppen och dess sökande efter flickan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar