måndag 8 oktober 2012

Matchad av Ally Condie


Matchad handlar om ett samhälle där Samfundet styr allt. De styr vad människorna ska äta till frukost, lunch och middag, de bestämmer hur mycket människorna ska träna, vad de ska jobba med, vilken de ska gifta sig med och när de ska dör. Kort sagt behöver man inte fatta några beslut själv, det gör Samfundet åt dig.

Sjuttonåriga Cassia Reyes lever i denna värld och nu är det dags för henne att gå på Banketten, en ceremoni där hennes blivande man kommer att presenteras på en TV-skärm för henne. Cassia har sett fram emot detta länge, hon har väntat spänt på att få se vilken Samfundet har parat ihop henne med. Beslutet går inte att överklaga men Cassia är lugn, hon litar på Samfundet och är övertygad om att de vet bäst. 

På Banketten dyker Xanders ansikte upp på skärmen och Cassia vet då att han är hennes idealpartner, tillsammans med partnern som Samfundet har valt ut åt henne kommer hon att få genetiskt friska och starka barn. Cassia har dessutom tur, hon känner Xander sedan tidigare. Men så händer något oväntat. På videon hon får med sig hem med information om hennes nya partner flashar ett annat ansikte upp på skärmen för ett ögonblick, det är Ky Markham en kille som hon också känner, sedan släcks skärmen.

Nu börjar Cassia bli osäker. Vem är hennes partner? Varför visade Samfundet två ansikten för henne? Ky Markham får Cassia att tvivla på Samfundets styre och när Cassias farfar går bort får hon veta saker som får henne att ifrågasätta Samfundet än mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar