måndag 15 oktober 2012

Om det var krig i Norden av Janne Teller


Om det var krig i Norden är en mycket otäck liten berättelse. Den är otäck precis som verkligheten är för alla flyktingar i världen. I Om det var krig i Norden är Norden inte den trygga plats vi nu lever i. EU finns inte längre och demokrati är inte längre tillåtet. En totalitär och nationalistisk regering har tagit över Sverige och har gått i krig med grannländerna för att skapa Svenska Samnorden. 

Det är vinter och kallt i ett Stockholm som nu ligger i ruiner. Människor fryser, är hungriga och är rädda för krypskyttarna som finns överallt. Människorna känner stor sorg över alla de som har dödats och deras egen framtid är mycket osäker. En svensk pojke bor mitt i detta hemska, men hans familj lyckas få tag i papper som kan ta dem till Egypten. Där får de bo i flyktingläger i väntan på asyl. Svenskarna är nu främlingar i ett nytt land. De kan inte språket och vet inte hur man ska bete sig i den nya kulturen.

Boken är utformad som ett pass vilket är mycket effektfullt. Denna lilla handling som är livsviktig i en situation som denna.

Janne Teller vann Teskedsorderns bokpris 2012 för Om det var krig i Norden med motiveringen: ”Tänk om det blev krig och det var jag som blev flykting i ett främmande land. Att vända på världen - se hemma som borta, dig som mig, vänner som fiender. Janne Tellers bok får alla dina föreställningar om dig själv att svindla i fritt fall.”

Detta är en otroligt bra bok som alla borde läsa. Tack vare att författaren sätter oss som bor i Norden i en krigssituation blir allt så obehagligt verkligt. Berättelsen ger oss förståelse för hur det kan vara att vara flykting, att tvingas fly ifrån oroligheter till ett helt främmande land. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar