fredag 26 oktober 2012

Rör mig inte av Tahereh Mafi


Rör mig inte är en dystopi, det märker vi ganska snart. Vi får veta att fåglarna sedan länge slutat flyga och att det är mörkt och dystert överallt. Hus står tomma och övergivna och befolkningen har minskat drastiskt på grund av sjukdomar. 

I denna värld sitter Juliette inlåst i något slags fängelse, hon vet inte var och hon vet inte hur länge hon ska sitta där, bara att hon hittills suttit där i 264 dagar. Det är Återetablissemanget som har spärrat in henne, en lite grupp människor som lever gott medan de förtrycker och svälter den övriga befolkningen. Återetablissemanget har tagit Juliette av en anledning, Juliette kan nämligen döda de människor hon rör vid och nu vill Återetablisemanget använda henne som något slags vapen. 

En dag blir en kille som heter Adam inkastad i samma cell som Juliette, hon känner igen honom från skolan som de gick i för många många år sedan. Men känner Adam igen Juliette? Livet som fängslad blir annorlunda nu när Adam kom till cellen. Kan de rymma tillsammans och gömma sig för Återetablissemanget?

Detta är en mycket mörk och dyster berättelse, men den ljusnar när Adam kommer in i handlingen och Juliette och Adam blir förälskade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar