tisdag 21 december 2010

Jullov!


God Jul & Gott Nytt År!


måndag 13 december 2010

Ormfågel av Mats Wahl

Redan från första sidan vet man att något hemskt kommer att hända och jag gissar att det var detta som fick mig att fastna för boken så fort. Vi möter Ellen, en duktig tjej som spelar gitarr, piano och sjunger, men hon har det inte så lätt hemma, hennes mamma har inget jobb och hon dricker alldeles för mycket. Ellen har precis bytt skola och där träffar hon Max som också visar sig bo i samma hus som Ellen. Skolan är hemsk, eleverna har tagit över och lärarna och rektorn blundar för det som sker. Ellen och Max försöker att uthärda skolan, men i närvaro av klassens huliganer Petter, Nicko och Dudde är det svårt. Slagsmål, sexuella trakasserier, skällsord och brandlarm som utlöses gång på gång blir vardag. Under läsningen bara väntar man på att något riktigt allvarligt ska ske, och det gör det som sagt. Något riktigt hemskt sker!

Detta är en bok som man tänker på länge efter man har läst sista sidan och det är ju ett ganska bra betyg på en bok! Passa på att låna hem denna eller andra böcker över jullovet.

onsdag 8 december 2010

Annas dagbok av Börje Lindström

En ny dokusåpa har startat i Sverige, den heter Skeppet och handlar om ett forskningsfartyg på uppdrag i Norra ishavet. Till en början går allt bra på skeppet, men sedan händer något. Det som pågår på skeppet kommer att påverka hela jorden, Anna kommer att skiljas från sin familj och flera tusentals människor kommer att mista livet.

Annas dagbok börjar med ett meddelande från förlaget där det berättas att Annas dagbok hittats i en godsvagn i Hallsberg. Hur den hamnat där vet man inte riktigt, men kanske kom den med tåget från Norrland. Nu har förlaget tryckt och gett ut dagboken, men flickan som skrivit den, Anna, har inte kunnat hittas eller identifierats. Vidare skriver förlaget om en stor katastrof som inträffade innan dagboken hittades: ”Vad som hände under katastrofen är ju redan väl känt av allmänheten. Hundratals vuxna, barn och ungdomar försvann spårlöst i Sverige under denna tid. Vi tror därför inte att någon kommer att bli chokad av innehållet i dagboken.”

Detta är en kort och ganska lättläst bok för er som gillar spänning och kärlek.

måndag 29 november 2010

Jokern av Markus Zusak

Ed har ett väldigt långtråkigt liv; han kör taxi olagligt, han har ingen bra kontakt med sin familj och fritiden spenderar han med sin illaluktande hund, Dörrvakten, samt med sina pokerspelande vänner. Ed är en nolla! Men så en dag kommer allt att förändras. Ed lyckas stoppa en värdelös bankrånare som försöker råna banken och det är efter denna händelse essen börjar dyka upp. Först kommer ruter ess och på det står tre adresser och tre klockslag. Ed tar sig till adresserna och blir snart medveten om att han kommit dit för att hjälpa personerna som befinner sig där. Ess efter ess ur kortleken dyker upp och till sist kommer jokern. Vem skickar spelkorten och vad vill han eller hon med det?

En spännande bok som man inte kan sluta tänka på mellan läsningarna, en bra bok att sträckläsa i jul!

torsdag 25 november 2010

Och vinnarna blev...

Den 22 november delades Augustpriset ut och vinnarna blev:

Årets svenska skönlitterära bok: Spill- En damroman av Sigrid Combüchen.
Årets svenska fackbok: Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman.
Årets svenska barn- och ungdomsbok: Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld.

Svenska förläggarföreningens Lilla Augustpris 2010 gick till Christer El-Mochantaf med Kalla hjärtans dag.

måndag 22 november 2010

Här ligger jag och blöder

Omslaget på Jenny Jägerfelds bok Här ligger jag och blöder är väldans fint, titeln är formad som en bloddroppe och färgerna går i rött och vitt. I nedre vänstra hörnet sticker ett par fötter fram. Någon ligger där och blöder. Det är Maja, hon råkar såga av sig tumspetsen på en skulpturlektion och det verkar som att denna olycka ska följas av ytterligare mindre kul händelser.

Maja bor hos sin pappa i Stockholm och varannan helg åker hon till Norrköping där mamman bor. Helgen efter händelsen på skulpturlektionen stiger Maja på tåget med en otroligt öm tumme inlindad i bandage för att hälsa på mamman. Väl framme i Norrköping söker Maja bland människorna på perrongen efter mamma Jana, men hon syns inte till. Maja tar sig på egen hand till huset, men inte heller där finns Jana och inget meddelande om var hon kan tänkas vara. Maja börjar bli lite orolig och söker sig in till grannhuset där en vild fest pågår. Där träffar Maja Justin, eller Jens som han egentligen heter. Hon trivs i Jens sällskap, men kan inte låta bli att undra var hennes mamma tagit vägen.

Detta är en smart roman! Maja är en väldigt kul karaktär att lära känna och det är intressant att följa hennes tankar och växlande känslor. En mycket bra bok!

måndag 15 november 2010

Mörkrädd av Andreas Roman



Vilket ruskväder vi har! Då passar det ju bra att läsa böcker, kanske skräckböcker? Jag har precis läst ut Mörkrädd av Andreas Roman, en riktig nagelbitare!

Boken handlar om David, han är mörkrädd, men inte mörkrädd som vem som helst utan sjukligt mörkrädd. Ända sedan barndomen har David lidit av detta och tillslut får han nog. Han tar kontakt med en psykolog och går i terapi en tid, därefter kommer den stora utmaningen! David ska bo i en stuga långt ute i skogen tills han är botad.

Det blir inte lätt för David, han kämpar mot mörkret och man kan riktigt känna hans ångest och rädsla när man läser (med alla lampor tända). Man förstår att han ligger ihopkrupen i sängen och tittar mot ett hörn i stugan som inte är helt upplyst. Man kan känna Davids rysningar längs ryggraden när han hör skrapande ljud på fönstren. Vad som händer med David på slutet tänker jag inte avslöja, läs! En ruggig bok är det!

torsdag 21 oktober 2010

Nominerade till Augustpriset 2010

Augustpriset 2010 kommer att delas ut den 22 november och som vanligt delas priset ut i tre kategorier; Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman är 100 000 kronor och de som har chans att vinna i kategorierna är:


Årets svenska skönlitterära bok:
Spill. En damroman av Sigrid Combüchen
Ränderna av Magnus Florin
Livdikt av Johan Jönsson
Darling river av Sara Stridsberg
Kioskvridning 140 grader- En wästern av Peter Törnqvist
Ingersonetterna av Magnus William-Olsson

Årets svenska fackbok:
Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman
Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer
Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton
Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis
Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander

Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring
Jag finns av Maja-Maria Henriksson
Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld
Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström
Det händer nu av Sofia Nordin
Tänk om… av Lena Sjöberg


Läs mer om Augustpriset här: http://augustpriset.se/

måndag 18 oktober 2010

Från Elvis till Emo

Vad är en cineast? Vad betyder egentligen emo? Vad kännetecknar en slacker? Hur klär sig mods? Alla dessa frågor och några till kan ni få svar på i Mattias Axéns bok Från Elvis till Emo, en bok om ungdomskulturer 1950-2010. Utgivandet av denna bok måste ju på många sätt vara det bästa som hänt alla 40+ på länge! Här förklaras ungdomsfenomen och ungdomskulturer på ett enkelt och väldigt humoristiskt sätt. En utmärkt bok för alla lärare och föräldrar, men också för er ungdomar såklart. I boken serveras en mängd tips på musik, film och böcker. Kanske upptäcker ni något nytt?

Smakprov ur boken:

”Slackers
Slackers betyder ungefär slöfock eller latmask och betecknar i allmänhet en person som är oengagerad i politiken och samhället. Slackers tycker sällan det är någon idé att försöka förändra saker. De anstränger sig bara när de har chansen att undvika arbete och de skjuter upp alla beslut så långt det är möjligt. Slackers kan dock visa förvånansvärd handlingskraft när det gäller att samla ihop sig i en park med en låda vin…”

”Stekare
Stekarna, ibland kallade brats är en ’kultur’ som odlar ytlighet så till den milda grad att den framstår som stupiditet. Deras främsta skyddshelgon och andliga ledare är Paris Hilton. Poängen är att klä sig snobbigt, dyrt, modernt, gå på dyra klubbar och spruta champagne…”

”Punk
Få rörelser har lyckats lika bra med att uppröra den äldre generationen som punken. För vilken ansvarstagande förälder drömmer om att se sitt barn med mångfärgad tuppkam, trasiga kläder och en säkerhetsnål inkörd någonstans där det gör ont? Lägg till snabb och brutal musik med textrader som ’I am an antichrist’ så förstår du hur oacceptabelt punk är. Punkens uppgift var att provocera och chockera. Så klart föräldrarna blev upprörda. Så klart punkarna blev nöjda!…”

tisdag 12 oktober 2010

Nominerade till 2011 års ALMApris


Samma dag den Svenska Akademien tillkännagav årets nobelpristagare i litteratur gick ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne) ut med de nominerade till 2011 års ALMApris. Priset kommer inte att tillkännages förrän den 29 mars 2011 på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och samtidigt också på den internationella barnboksmässan i Bologna. Nomineringslistan är väldigt lång; 175 kandidater från 62 olika länder har nominerats och på ALMAs hemsida kan man läsa vilka de är.

”Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Författare, illustratörer, berättare och läsfrämjande arbete kan belönas. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Priset ska också stärka barns rättigheter på global nivå. En expertjury utser pristagarna som nomineras av institutioner och organisationer från hela världen. Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne administreras av Statens kulturråd.”
ALMA

måndag 11 oktober 2010

Darlah- 172 dagar på månen

Jag måste erkänna att jag först inte alls var lockad att läsa Darlah, men efter att ha hört så mycket bra om boken bestämde jag mig för att göra ett försök. Det visade sig vara en riktigt spännande roman!

Darlah- 172 dagar på månen är skriven av norrmannen Johan Hartad och för den fick han Bragepriset 2008, motsvarigheten till vårt Augustpris.

Berättelsen börjar med ett hemligt möte på NASA. De har beslutat att skicka upp folk på månen återigen. Det är mycket hemlighetsmakeri kring månresan 40 år tidigare, någonting mystiskt skedde då, men vad förblir en hemlighet, ett litet tag i alla fall. NASA beslutar på mötet att utlysa en tävling i media där alla världens ungdomar mellan 15 och 18 kan vara med och tävla om en plats på rymdfärjan till nästa månfärd. De tre ungdomar som vinner; Mia från Norge, Antoine från Frankrike och Midori från Japan hade egentligen ingen direkt längtan efter att få åka till månen, de ansökte för att de såg det som en utväg, en början på något nytt.

Innan månresan inträffar en del märkliga saker, men ingen av ungdomarna reflekterar så mycket över det. Under månresan händer ännu märkligare saker och nu börjar de på allvar förstå varför NASA sände dem till månen!

torsdag 7 oktober 2010

Nobelpriset till Mario Vargas Llosa

Klockan 13.00 idag öppnades dörrarna till börssalen och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund berättade att Nobelpriset i litteratur 2010 går till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa. Motiveringen löd: ”För hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Alex författarlexikon beskriver honom så här:
”Mario Vargas Llosa är en av de centrala författarna inom den s.k. latinamerikanska boomen. Han är därtill en av de mest uppburna och produktiva. I sitt tidiga författarskap förbinder han en experimenterande form med socialrealism och element från underhållningslitteratur och film. Han debuterade 1959 med novellsamlingen "Los jefes". Genombrottet kom med "Staden och hundarna" (1963, La ciudad y los perros), publicerad i Spanien. Det är en frätande satir baserad på hans erfarenheter från tiden vid militärskolan. Den bild som målas upp präglas av korruption och våld och romanen vållade mycket rabalder i Peru.”

tisdag 5 oktober 2010

Skumtimmen

Nu är hösten här och kvällarna blir allt mörkare. Sent på eftermiddagen infaller det som man förr kallade skumtimmen, timmen mitt emellan dag och kväll då solen gått ner och skymningen faller. Författaren Johan Theorin skriver berättelser som utspelar sig på Öland. Hans första bok heter just Skumtimmen och handlar om ett mord.
För över 20 år sedan försvann en liten pojke, Jens, i dimman på alvaret. Hans kropp har aldrig hittats och hans mamma Julia vägrar acceptera att han är död. Plötsligt händer något som får henne att hoppas på att gåtan kan få en lösning. Jens morfar Gerlof har fått ett paket med en sandal som måste ha tillhört Jens. Julia återvänder motvilligt till Öland och sin gamle far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Jens försvann. Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

Skumtimmen är en spännande bok, jag hade svårt att sluta läsa. Precis som Julia hoppas jag på att Jens trots allt ska vara vid liv. Öland är grått och kallt och långt ifrån en sommaridyll. Det är många spår att följa och upplösningen är inte alls den man väntar sig.
Vill du ha en bok som ger lite mer än en vanlig deckare, läs Skumtimmen!

Johan Theorin har planerat att det ska bli fyra böcker i serien om Öland. Hittills har det kommit tre: Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.

måndag 4 oktober 2010

Nobelpriset i litteratur 2010

Nu är det dags igen! Nobelpriset i litteratur 2010 kommer att tillkännages av Svenska Akademien torsdagen den 7 oktober klockan 13.00 i Börssalen. Det spekuleras varje år om vem som kommer att ta hem priset. ”Om man får tro vadslagningsbolaget Ladbrokes lista så blir det Tomas Tranströmer” skriver Norrköpings tidning den 3 oktober. Andra namn på listan över troliga pristagare är: Haruki Murakami, Ko Un, Adonis, Adam Zagajewskij, Les Murray, Yves Bonnefoy, Amos Oz, Assia Djebar, Claudio Magris,Thomas Pynchon, Joyce Carol Oates, Philip Roth, Don De Lillo, Cormac McCarthy, Margaret Atwood och Alice Munro.

Men vi får hålla oss till tåls, på torsdag eftermiddag får vi svaret!

Läs mer om Svenska Akademien och deras arbete på: http://www.svenskaakademien.se/web/hem.aspx

fredag 1 oktober 2010

Barn- och ungdomsbokskatalogen

Nu är kulturrådets barnbokskatalog här, den innehåller böcker som getts ut under året. I den hittar ni en massa bra boktips i olika genrer och för åldrarna 0-19 år. Katalogen är gratis och finns i biblioteket, så varför inte ta hem ett exemplar till dig själv eller kanske dina syskon!

måndag 27 september 2010

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig

Några av er känner igen författaren Christina Wahldén som var här på Vasa i våras och pratade om sina böcker, då nämnde hon även denna bok som nu alltså har kommit ut, den heter I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig. I helgen tillbringade jag några timmar på tåg och då såg jag ett ypperligt tillfälle att läsa den. Det var en bra idé, jag hann läsa ut boken och det var verkligen en ”jag-kan-inte-sluta-läsa-bok”! Innehållet var väldigt jobbigt och jag var tvungen att kämpa mot gråten som kom vid flera tillfällen där jag satt i tågvagnen.

Boken handlar om Ombeni som ensam har kommit till Sverige från krigets Kongo. Hon har hamnat i norra Sverige och det är första gången hon ser snö, hon fryser hela tiden. I skolan är Ombeni den enda mörkhyade tjejen och flera i klassen hackar på henne för att hon är annorlunda. Ombeni har inte berättat för någon i skolan vad hon har råkat ut för i Kongo, det är hemska minnen hon bär på och de kommer ofta till henne om nätterna när hon ligger sömnlös. Hon tänker på sin mamma, pappa och bror som blev dödade och hon tänker på sina två systrar, som till skillnad från Ombeni själv, inte lyckades fly från rebellerna som dagarna i ända våldtog dem.

Detta är en berättelse om ett krig som egentligen tog slut 2003, men människor far fortfarande illa, de våldtas och stympas och drivs på flykt. Wahldén har i slutet av boken gett oss information om kriget i Kongo och dessa meningar grep tag i mig: ”Du bär en bit av Demokratiska Republiken Kongo i din ficka. I din mobiltelefons uppladdningsbara batteri finns metallen coltan. Den finns nästan bara i Kongo”. Allt krig och allt lidande på grund av en metall som vi i väst inte kan leva utan. I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig är en tänkvärd och väldigt läsvärd bok!

tisdag 21 september 2010

Ny officiell Stieg Larsson-sajt från Norstedts

Norstedts förlag har lanserat en ny officiell Stieg Larsson-sajt! Så här skrivs det den 16 september på http://www.norstedts.se/:

"Med närmare 45 miljoner sålda böcker, succé för den svenska filmatiseringen av Millenniumtrilogin och Hollywood-filmer på gång lanserar Norstedts i dag en ny officiell Stieg Larsson-sajt, www.stieglarsson.se

Stieglarsson.se innehåller omslag och recensioner från olika länders utgivning. Det finns filmklipp, länkar till artiklar, bilder från platserna i böckerna och i filmerna och mycket mer. Läsare världen över kan alltså virtuellt gå i Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists fotspår, var man än befinner sig.

– Trilogin är unik på många sätt, därför är det roligt att lansera en sajt som även den på många sätt är unik. Vi har valt att presentera innehållet på en enda webbsida uppdelat i åtta flexibla och iPad-anpassade sektioner, istället för att tänka traditionellt med många sidor som kräver omladdningar. Det är ett nytt sätt att tänka navigation på webben, säger Klas Fjärstedt, webbansvarig på Norstedts Förlagsgrupp.

Sajten ska vara inspirerande och samtidigt ge fördjupad information om böckerna och allt som förknippas med dem. Självklart fungerar den i iPhone och iPad.
Fakta:

• Millenniumtrilogin har hittills sålts i över 45 miljoner exemplar, över hela världen.
• Av dessa 45 miljoner står försäljningen i USA för 10 miljoner exemplar.
• Trilogin är översatt till 44 språk."

Så kika in på sajten http://www.stieglarsson.se/

onsdag 8 september 2010

Hatchet och Revolver


Välkomna till ett nytt läsår! Nu kör vi igång med bloggen igen. Kanske får vi också möta några nya bloggare detta läsår?

I sommar läste jag många bra engelska romaner. Två av de som jag tyckte var mest spännande skulle jag vilja berätta lite om.

Den första heter Hatchet och är skriven av Gary Paulsen, en amerikansk författare. Boken handlar om Brian Robeson, hans föräldrar är skilda och bor långt ifrån varandra. Under sommaren ska Brian hälsa på sin pappa och för att ta sig till honom får han flyga i ett litet enmotorigt flygplan. Uppe i luften får piloten en hjärtattack och ramlar ihop över flygplanets instrumentpanel. Brian är alldeles ensam upp i luften och tvingas försöka att styra planet. Otroligt nog lyckas Brian undvika en kraschlandning och landar på en liten sjö mitt i den kanadensiska vildmarken. Han överlevde landningen, men kommer han att överleva ensam utan mat i vildmarken? En mycket spännande överlevnadsberättelse!

Den andra boken jag vill rekommendera heter Revolver och är skriven av Marcus Sedgwick. Marcus kommer från Storbritannien men när han gjorde research för boken tillbringade han mycket tid i Sverige. Boken är minst lika spännande som Hatchet och handlar om Sigfried Andersson eller Sig som han kallas. Handlingen utspelar sig under 1900-talets början i det kalla Kiruna. En dag är Sig ute med hundsläden och plötsligt ser han något långt ute på isen. Han tror först att det är ett rådjur, men efter en närmare titt ser han att det är en människokropp. Sig beger sig ut på den tunna isen, rädd för att den inte ska hålla honom. När han kommer närmare ser han att det är hans pappa som ligger död och iskall på isen. Sig använder all sin kraft för att få upp honom på hundsläden och tar kroppen till stugan där de bor. Där möts han av sin styvmor och syster Anna. Han ber dem att snabbt hämta någon som kan hjälpa dem och under tiden lägger Sig upp pappan på köksbordet inne i stugan. Plötsligt knackar det på dörren. Sig blir paff. Vem knackar på dörren mitt ute i ingenstans? Närmsta granne finns flera mil bort och de kommer väldigt sällan på besök.




Låna och läs!

måndag 14 juni 2010

Trevlig sommar!

Ha en riktigt härlig sommar! Läs många böcker!

fredag 4 juni 2010

Sommarlovslån

Passa på att låna böcker över sommarlovet, nu är lånetiden förlängd!

torsdag 27 maj 2010

Don´t be evil! Google-koden av Andreas Ekström

Hur många av Googles tjänster känner du till? Hur många använder du? Hur mycket använder du dem? Varje dag? Kan du tänka dig Internet utan Google? Vad vet du om Google, egentligen?

I boken Google-koden av Andreas Ekström får vi berättelsen om Google, från början och in i framtiden, för ett slut verkar inte finnas, we have only just begun! Vi kan bland annat läsa om trapetsartisten och legonörden som tillsammans skapade Google på Stanford University 1995. Visste ni förresten att Google är en felstavning? Larry Page och Sergey Brin menade googol när de satt och spånade på namnförslag. Googol står för en etta följt av hundra nollor, men de visste inte hur det stavades, därför råkade det bli Google.

Du kan också läsa om det imponerande huvudkontoret i USA som verkar vara något utöver det vanliga. Här anställde de en gång getter för att ”klippa” den enorma gräsmattan på området, här tar arbetarna Google-bussen till och från jobbet i vilken de kan koppla upp sig och arbeta på färden. På en karta i huvudkontoret kan man se exakt var alla 38 bussar befinner sig just nu. På huvudkontorets tak finns 9212 solpaneler som står för en tredjedel av högkvarterets strömförsörjning.

Annan intressant läsning i boken är Google och integriteten; integritet och Internet som är ett hett samtalsämne just nu. Google och Kina; Google har tagit sig till Kina, Kina försöker ta Google ur Kina: ”Det finns starka politiska krafter i Kina som anser att Googles närvaro per definition är ett hot – möjligheterna att kontrollera informationsflödet genom Kinas dominerande sökmotor Baidu är stora för diktaturen. Konkurrens oönskad”. Pengarna Google tjänar i Kina utgör bara två procent av den globala omsättningen.

Klurigt och modigt av Ekström att skriva en bok om det föränderliga Internet och Google. Ämnet är en färskvara om något. En mycket intressant bok är det i vilket fall. Boken rekommenderas till alla googlare därute. Google har fångat mig, lite så där undan för undan och utan min vetskap faktiskt. Stämmer slutorden i Google-koden månne? ”Google kommer, tills vidare, att skapa vår världsbild”



Detta är Google:

Google Cal
G-mail
Google Docs
Picasa
Youtube
Blogger
Google reader
Google Sites
Google Wave
Google Maps
Google Earth
Google Groups
Knol
Google Chrome
Google Analytics
Google History
iGoogle
Google Translate
Google Code
Googel Alerts
Google Scholar

torsdag 20 maj 2010

Selma Lagerlöf priset 2010


Jan Lööf vann Selma Lagerlöf priset 2010 med motiveringen:”Med sin magiska realism av ord och bild skapar Jan Lööf världar där alla åldrar och känslor får plats. Fantasins jättebin surrar i hans fall med en alldeles originell och egenartat trösterik ton.”

Selma Lagerlöf priset, som delas ut av stiftelsen med samma namn, bildades 1983 i Sunne. Stiftelsen tillkom för att kännedomen om de kulturella traditionerna och miljöerna i sunnebygden, som betytt mycket för Selma Lagerlöfs författarskap, skulle bli större. Stiftelsen vill främja författarskap i Selma Lagerlöfs anda genom att varje år dela ut detta pris. Oftast ges priset till en författares samlade författarskap och inte ett specifikt verk.

Tidigare vinnare av priset är bland andra: John Ajvide Lindqvist, Barbro Lindgren, Tove Jansson, Astrid Lindgren, P C Jersild med flera. I år är det alltså Jan Lööfs tur att ta emot priset. Äntligen säger jag. Sagan om det röda äpplet och Skrot-Nisse är favoriter!
Läs mer om priset och pristagarna här: Selma Lagerlöf priset

måndag 17 maj 2010

E-böcker!



Så här skriver Arboga stadsbibliotek idag:

”Nu startar vi utlåning av e-böcker på biblioteket!
E-böcker kan du låna när som helst och var som helst. Allt som behövs är en dator med internet-uppkoppling, ditt bibliotekskort och ett läsprogram. Du kan ladda hem e-böcker som text till datorn eller mobilen och även lyssna på böcker via din dator!”

En länk finns också på Vasas bokutlåningssida.

Läs mer på bibliotekets hemsida eller klicka dig in på länken nedan direkt för att börja låna elektroniskt!

fredag 14 maj 2010

Bookseer

Har du precis läst ut en bok och vet inte vad du ska läsa härnäst? Testa detta:

Bookseer

onsdag 5 maj 2010

Lilla stjärna

Idag satte jag upp en rykande färsk bok i ”Nyhetshyllan”, den fick också bli veckans boktips i Vasanytt. Boken är John Ajvide Lindqvists nya. Ni vet säkert vem han är om jag säger att han skrev Låt den rätte komma in, som också blev film. Ajvide är en mästare på skräck, hans romaner är väldigt otäcka. Att GB-gubben inte längre bara är en symbol för glass fick vi ju läsa i Människohamn, huu! Kolla in hans lilla film om Lilla stjärna! Ajvides böcker finns att låna här på Vasa!

måndag 26 april 2010

Till sista andetaget

Detta är en bok som har potentialen att bli en av årets bästa böcker. Till sista andetaget är Anne Swärds tredje bok och handlar om Lo vars hela släkt har flyttat från Norrland ner till Skåne. Lo växer upp bland släktingarna och mamman varnar henne hela tiden för kärleken. Lo får aldrig veta varför hon ska akta sig för den, det berättar aldrig mamman, men det är något Lo går och funderar på en del.

Det finns en grannpojke som heter Lukas som är sex år äldre än Lo. Los familj vill inte att hon ska träffa honom, men de umgås ändå. När Lukas pappa ligger för döden och Lo och Lukas vakar över pappan flyr Lo från byn. När vi följer Lo genom livet och genom olika relationer finns alltid Lukas i hennes tankar, oavsett om det är Stockholm eller New York.

Det är ganska svårt att beskriva handlingen i boken på ett rättvist sätt, jag kan bara säga att den är läsvärd och att den är väldigt vackert skriven. Anne Swärd har ett väldigt bra språk. Om beskrivningen ovan är tråkig får ni ursäkta, men jag lovar, boken är underbar!

fredag 16 april 2010

Det är så logiskt alla fattar utom du

Lisa Bjärbo är en författare jag tycker man ska hålla ögonen på! Hon har tidigare skrivit barnböcker, men nu debuterar hon med ungdomsboken ”Det är så logiskt alla fattar utom du” (Ja precis, det är en låt av Säkert!). Boken utspelar sig i mina hemtrakter och handlar om Johan och Ester som har varit bästa kompisar väldigt länge. Johan har inte berättat för Ester att han har varit kär i henne sedan fyra år tillbaka.

Kolla klippet nedan! Kul med boktips på Youtube tycker vi!



Snart finns boken att låna här på biblioteket!

torsdag 1 april 2010

Sofi Oksanen vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2010

Den finska författaren Sofi Oksanen, född 1977, får Nordiska rådets litteraturpris 2010 för boken Utrensning med motiveringen:

"Sofi Oksanens roman Utrensning utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet."

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 och prissumman är på 350 000 danska kronor.

torsdag 25 mars 2010

2010 års ALMA-pristagare

Kitty Crowther från Belgien vann igår årets ALMA-pris (ett pris till Astrid Lindgrens minne) med motiveringen:

”Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap”

tisdag 23 mars 2010

Fullträff nr 2: Kära Edda av Elen Fossheim Betanzo

Det är inte ofta man upplever att man har lärt känna en karaktär i en bok efter att ha läst sista sidan. I alla fall inte så som man lär känna huvudpersonen i Kära Edda. Jag hade läst en del bra recensioner om denna bok, men om jag ska vara ärlig så hade jag inte alls tänkt läsa den om inte dessa recensioner var bra. Anledningen: omslaget till boken ser ut som ett omslag till en lågstadiebok ungefär. Men oj vad omslaget stämmer dåligt överens med innehållet! Kära Edda är en fantastisk berättelse om en tjej man inte får veta namnet på, som vid sju års ålder hittar kärleksbrev på mormor Eddas vind, adresserade till mormodern. Breven kommer från olika män och vår huvudperson blir förvirrad men fascinerad av innehållet i breven. Mormodern hade förhållanden samtidigt som hon var tillsammans med morfadern! När huvudpersonen håller upp breven framför mormor faller hon ihop och dör. Flera år senare träffar huvudpersonen en kille som hon börjar umgås med, hon börjar tänka mer på kärlek. Mormors brev följer henne genom livet, liksom den skuld hon känner för mormoderns död. Karaktären utan namn känns verklig på alla sätt, jag kände henne när jag läste. Jag skulle kunna rekommendera musik och böcker till henne och jag är nästan säker på att hon skulle gilla det. Mycket läsvärd!

Fullträff nr 1: Jag finns av Maja-Maria Henriksson

Ibland har man tur att få läsa två riktiga fullträffar efter varandra. Jag finns, en debut av Maja-Maria Henriksson, borde alla som går i skolan och alla som jobbar på en skola läsa (och alla andra också såklart). Den handlar om Johanna och bygger på författarens egen erfarenhet från hennes skoltid. Johanna blir mobbad i skolan och i hemmet finns ingen trygghet, för även där blir Johanna nertryck av sin egen mamma. Johanna försöker ”skydda” sig själv genom att intala sig att hon inte finns, hon försöker blunda bort övergreppen. I titeln kan man på så sätt ändå ana något gott. Det är en väldigt stark och hemsk berättelse. Jag blir både arg och ledsen när jag läser om hur lärare väljer att se bort när Johanna behandlas illa. Tyvärr tror jag att detta är verkligheten för många ungdomar idag. Varför inte göra denna bok till obligatorisk läsning för lärarstudenter? Den är inte alls svår att läsa språkligt, men dock otroligt svår på grund av innehållet.

söndag 21 mars 2010

Döden skall du tåla


"Döden skall du tåla" är Karins Fossums tionde deckare med kommissarie Konrad Sejer.
Tillsammans med assistenten Jacob Skarre försöker Sejer ta reda på vem som utsätter människor för makabra skämt i ett litet norskt villaområde.
Det är en varm sensommardag. En ung mamma har lagt sitt lilla barn att sova i vagnen under ett träd i trädgården. Hon känner sig trygg och vet att hon genast skulle höra om något hände barnet. Men när en person smyger fram ur skogen och drar av täcket av barnet märker hon ingenting. Senare hittar mamman barnet helt täckt av blod i vagnen, men läkarna hittar inget sår på den lilla flickan. Någon har utsatt dem för ett djävulskt spratt. Senare samma dag hittar Sejer ett kort utanför sin dörr med texten "Helvetet börjar nu!". Detta är början på en rad underliga och skrämmande händelser i trakten.

Det är så lite som behövs för att människors trygghet ska rubbas. Allt börjar som några pojkstreck, men de som blir utsatta får sina liv förstörda i mer eller mindre grad. "Döden skall du tåla" är en psykologisk deckare som inte ger läsaren svar på alla frågor. Trots att man redan från början vet vem den skyldige är, är det spännande och man känner sympati för gärningsmannen. Han är ingen iskall seriemördare, utan en ensam 17-årig kille som mår dåligt och som desperat önskar att få uppmärksamhet. Men allt rullar på och han kan inte kontrollera händelserna...

tisdag 9 mars 2010

What the birds see Sonya Hartnett

Vasagymnasiet har ett bra utbud av engelska böcker och i väntan på de nya engelska böcker jag beställt har jag läst en som jag varit nyfiken på länge. What the birds see är skriven av Sonya Hartnett som fick ALMA-priset 2008, hon var då en för mig okänd författare, men nu har jag hunnit läsa två av hennes böcker. ALMA-priset är förövrigt ett litteraturpris till Astrid Lindgrens minne och enligt ALMA (läs mer på hemsidan: http://www.alma.se/) världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. Jag förstår varför australiensiskan Sonya Hartnett fick priset, hon har ett otroligt vackert språk. Hennes romaner läses därför med fördel på orginalspråk!

What the birds see är en ganska tragisk historia om Adrian som oroar sig för alla tänkbara saker här i världen. Han är rädd för kvicksand, tidvågor, köpcentra och att han ska brinna upp. När vi kommer in i Adrians liv är det framför allt två saker han går runt och funderar på: det stora havsmonstret en fiskebåt fått på krocken och de tre barn som gått till kiosken för att köpa glass men som aldrig kom tillbaka.



Adrian bor tillsammans med sin mormor och morbror, han pratar inte så mycket, han gör alltid som han blir tillsagd och han har dagliga rutiner som sällan eller aldrig ändras. Men allt detta förändras när det flyttar in en barnfamilj i grannhuset. Historien är lite sorglig och melankolisk, men väldigt fin. Man känner med Adrian som är en väldigt realistisk karaktär. Detta är en mycket läsvärd bok med inte alltför svår engelska.

tisdag 2 mars 2010

Nabus bok

Nabus bok är skriven av Zizou Corder som egentligen är mor och dotter Louisa Young och Isabel Adomakoh Young, de har tidigare skrivit en trilogi som heter Lejonpojken.

Jag tycker så fantastiskt mycket om böcker som handlar om böcker och det gör Nabus bok som titeln berättar. Ficktjuven Lee som lever i London år 2046 ”råkar” sno en bok från ett antikvariat där han slinker in efter att ha rånat en kvinna på hennes väska. Lee förstår inte vilken värdefull bok han har stulit förrän han sätter sig ner med den i kloakerna under Londons gator. Nu börjar ett spännande äventyr!

Lee är dyslektiker, han kan alltså inte läsa, men när han öppnar boken börjar den tala till honom. Boken berättar att den existerat i tusentals år och att den innehåller varje berättelse och legend som någonsin berättats. Det fiffiga är att när en person öppnar boken får han eller hon höra den berättelse som intresserar honom eller henne mest. Varje gång boken öppnas innehåller den en ny berättelse. Lee blir helt uppslukad av alla de berättelser boken berättar för honom och Lee lovar att han ska ta hand om boken så att den inte hamnar i orätta händer. Det finns nämligen personer som vet om bokens existens och som ser att det finns mycket pengar att tjäna på den. Dessa personer drar sig inte för att mörda för att lägga vantarna på den magiska boken.
En mycket spännande bok som rekommenderas varmt!

torsdag 25 februari 2010

Hungerspelen

Jag läser just nu Hungerspelen av Suzanne Collins och med bara ett fåtal kapitel kvar kan jag inte sluta tänka på hur den kommer att sluta. Hungerspelen är en i mängden av böcker som nu kommer att bli film. Jag ser redan fram emot att se hur de kommer filmatisera Hungerspelen.

Hungerspelen är den första boken i en trilogi, den andra finns ute, tack och lov (kommer att läsa den direkt efter ettan!) och den heter Fatta eld.

Hungerspelen är en ganska grym berättelse, den handlar om Katniss som bor tillsammans med mamma och syster Prim. Berättelsen utspelas i framtiden i ett land som kan vara USA. Efter ett grymt krig, där Katniss pappa dog, har landet delats i 12 distrikt. Dessa distrikt kontrolleras hårt av huvudstaden som lever på de varor distrikten producerar. Katniss bor i distrikt 12, där lever de dag för dag och de måste helt lita på naturen för att få mat.

Varje år hämtas en pojke och en flicka från varje distrikt för att tävla i något som kallas Hungerspelen. Det är en tävling som direktsänds och pågår i flera dygn, alla invånare i distrikten är tvingade till att titta på detta. Hungerspelen kan endast vinnas av en deltagare och denna vinnare är också den enda som överlever. Barnen ska alltså slåss mot varandra och döda varandra tills bara en är kvar.

När Katniss syster Prim blir uttagen inser Katniss direkt att Prim inte har en chans att komma hem levande, så hon anmäler sig som frivillig att delta i spelen i Prims ställe. Hon vet att risken är stor att hon inte kommer hem igen, men hon skulle inte kunna leva med att Prim inte kom hem. I berättelsen får vi följa Katniss kamp för att överleva.


Det är en blodig, otäck, sorglig, fruktansvärd och spännande berättelse! Jag hade inte läst boken om jag inte fått höra så mycket gott om den, innehållet låter i mina öron ganska konstigt, men oj vad bra den är! Läs den innan ni ser filmen!

söndag 14 februari 2010

Primtalens ensamhet av Paolo Giordano


Primtalens ensamhet är en vemodig och udda kärlekshistoria. Romanen handlar om två ungdomar, Mattia och Alice, som båda bär på mörka hemligheter. Man får följa deras liv från tonåren fram till 30-årsåldern.
Mattias förståndshandikappade tvillingsyster försvann när de var barn och återfanns aldrig. Det var Mattias fel och han bär på en stark skuldkänsla. Alice skadades i en skidolycka som barn och är anorektiker.
När Mattia och Alice möts, känner de båda att de hör ihop, fast med ett avstånd emellan sig som ingen av dem får överbygga. Barndomens upplevelser har märkt dem och gjort dem oförmögna att låta en annan människa komma dem in på livet. Viljan finns, men inte förmågan. Någon enstaka gång är det nära, men ingen av dem kan ta det avgörande steget att lämna ensamheten.
Alice och Mattia är som primtalstvillingar: två primtal som är skilda åt av ett jämt heltal. Nära men aldrig tillräckligt för att verkligen vidröra varandra.

Den första halvan av boken är bäst, där författaren beskriver Alice och Mattias barndom och tonår. Man ser världen genom deras ögon och upplever den ensamhet som båda känner. Men också den samhörighet som finns mellan dem, om den bara får en chans att komma fram.

Författaren Paolo Giordano är fysiker. Romanen är hans debut som han vann Italiens främsta litterära pris för 2008.

fredag 29 januari 2010

Chain mail- Skicka vidare

Chain mail- Skicka vidare var en av de bästa böcker jag läste förra året. Till viss del tror jag orsaken till att jag gillade den så mycket var allt det japanska. Boken är skriven av en Japan, Hiroshi Ishizaki (en mycket populär författare i hemlandet), och handlingen utspelar sig i Japan. Japaner är ju faktiskt ganska duktiga på att skriva skräckberättelser, tänk bara på The Ring (eller Ringu som den heter på originalspråk) som skrämde livet ur mig.

Chain mail- skicka vidare handlar om tre tjejer som får ett mail från en fjärde tjej, Yukari. Yukari vill att de tre tjejerna, som inte känner varandra, tillsammans med Yukari ska börja skriva en berättelse tillsammans på en hemsida. De går alla med på det och de tre tjejerna blir tilldelade varsin karaktär som de ska skriva berättelsen utifrån. De turas om att skriva, där den ena slutat tar den andra vid och så vidare. Berättelsen blir mer och mer spännande och tjejerna blir helt uppslukade av den, vardagen försvinner nästan. Men så börjar historien bli allt mer verklig och otäck, vad är berättelse och vad är verklighet?

Det är en obehaglig historia men man sugs med in i den och kan bara inte sluta läsa. Läs!

torsdag 21 januari 2010

Svenhammeds journaler

Välkomna tillbaka till en ny termin. Nu fortsätter boktipsandet! Kanske kan vi få se nya medlemmar på bloggen under 2010?

Nu i veckan läste jag ut en bok som var nominerad till Augustpriset, men den vann inte, tyvärr. Jag tycker att det är lite ont om roliga böcker just nu och denna bok kan definitivt klassificeras som rolig! Jag är hur som helst glad att den var nominerad till priset. Boken jag talar om är Svenhammeds journaler och den är skriven av Zulmir Becevic. Han har också skrivit boken Resan som började med ett slut som kanske några av er känner till.

Svenhammeds journaler handlar om Svenhammed Muhammed. Vi får läsa hans dagbok, eller journal som han själv säger, för dagbok skriver bara: 1. Hästälskande småflickor 2. Medelålders kvinnor utan män 3. Tonårskillar med kasst självförtroende.

Svenhammed är inte svensk, trots att han kan svenska bättre än alla svenskar, trots att svenska faktiskt är det enda språk han överhuvudtaget kan, trots att han har bott i Sverige hela sitt liv och är född här och trots att han delvis har ett svenskt namn. Pappan, wannabesvennen, ville att Svenhammed skulle vara svensk, eller ”svensklännig” som han kallar det och därav fick han sitt namn, också delvis uppkallad efter Sven på Soss förståss…

Zulmir Becevic berättar på ett lättsamt och otroligt roligt sätt hur det är att bli betraktad som invandrare, men berättelsen skildrar också familj- och kompislivet, livet som förälskad, livet som vilken ungdom som helst. Fast Svenhammed är ju faktiskt lite speciell!

”Jag har fett sabbat namn- fuck you om du skrattar”/Svenhammed Mohammed