torsdag 20 december 2012
måndag 17 december 2012
Only väg is upp av Emmy Abrahamson
måndag 10 december 2012
Himmel över Hassela av Viveka Sjögren
måndag 3 december 2012
Delirium av Lauren Oliver
Inte vatten värd av Ulrika Lidbo
måndag 19 november 2012
Den sista häxan av Sven-Olof Lorentzen
måndag 12 november 2012
Mycket mer än så av Sarah Dessen
måndag 5 november 2012
Rubinröd av Kerstin Gier
måndag 29 oktober 2012
Jag väntar under mossan av Amanda Hellberg
fredag 26 oktober 2012
Rör mig inte av Tahereh Mafi
måndag 22 oktober 2012
Kaninhjärta av Christin Ljungqvist
Kaninhjärta är en väldigt speciell bok och då menar jag på ett positivt sätt. Den ger mig en känsla av svagt obehag och en stark vilja att läsa till sista sidan i en enda läsning!
måndag 15 oktober 2012
Om det var krig i Norden av Janne Teller
Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik
torsdag 11 oktober 2012
Nobelpriset i litteratur 2012
Så här skriver NE om Mo Yan:
måndag 8 oktober 2012
Matchad av Ally Condie
måndag 1 oktober 2012
Turk och Timotej- En natt av Lina Forss och Niklas Krog
måndag 24 september 2012
Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs
onsdag 19 september 2012
Själlös- En bok om Alexia Tarabotti av Gail Carriger
måndag 17 september 2012
Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer
tisdag 12 juni 2012
Sommarlov
tisdag 29 maj 2012
The nightmare card av Catherine Johnson
måndag 21 maj 2012
Aldrig släppa taget av Holly Goldberg Sloan
onsdag 16 maj 2012
Monster av Micael Dahlén
torsdag 10 maj 2012
Vi och dom av Bali Rai
måndag 7 maj 2012
The Fault in Our Stars av John Green
onsdag 2 maj 2012
Inget att avundas av Barbara Demick
onsdag 25 april 2012
Klassiker som serie
tisdag 17 april 2012
Det borde finnas regler av Lina Arvidsson
Lina Arvidssons har skrivit en väldigt bra debutbok som jag skulle vilja slå ett slag för. Den handlar om Mia som bor in ”the middle of nowhere” för att uttrycka sig med hennes egna ord. Mia går på högstadiet och precis som hennes vänner Karl och Mirjam längtar hon till den dag då hon ska börja på gymnasiet i den lite större staden en bit bort. Redan nu övar de sig på att vara vuxna bland annat genom att dricka kaffe och rödvin samt att äta oliver, för det måste man kunna om man är vuxen, på Åhléns servering äter de oliver i mängder.
Mirjam har börjat träffa en man i fyrtioårsåldern och det tycker Mia och Karl inte är ok, han är ju gubbe! Mia och Karl börjar spionera på Per för att hitta något som kan få Mirjam att ändra uppfattning om honom. Själv träffar Mia Vlad som är en helt underbar kille med hängslen och hatt.
Mia och Mirjam är inte särskilt populära, de är bara sig själva och verkar trivs ganska bra med det trots allt och det är så härligt att läsa. Boken är skriven på ett humoristiskt sätt och jag tänker att om jag hade känt Mia och Mirjam när jag var lika gamla som dem så hade jag älskat att få umgås med dem. Jag hade haft många roliga stunder då for sure.
onsdag 11 april 2012
The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky
Det som lockade mig att läsa denna bok var titeln, The perks of being a wallflower, vad kan en bok med den titeln handla om egentligen? På svenska kan vi översätta titeln till Fördelen med att vara en panelhöna. Panelhönan heter Charlie och är bokens huvudperson. (På riktigt heter boken Wallflower- Konsten att titta på i svensk översättning).
Charlie går på High School, han är en osäker kille som hellre sitter och iakttar folk än att umgås. Men så möter han syskonparet Sam och Patrick som får Charlie att ta steget in i tonårsvärlden med allt vad det innebär. Vi får följa Charlies vardagsliv och hur han utvecklas som person under den period han skriver brev, för det är så vi lär känna Charlie, han skriver brev till en okänd person. Det är ett intressant sätt att berätta en historia på, känslorna som beskrivs då blir väldigt levande.
Boken påminner mig en del om The catcher in the rye eller Räddaren i nöden som den heter på svenska, en amerikansk klassiker där en ung pojke försöker att hitta sig själv och meningen med allt. The catcher in the rye, samt flera andra klassiker får Charlie i uppgift att läsa av en lärare. Man får väldigt många bra boktips samtidigt som man läser The perks of beinga a wallflower, som är en mycket läsvärd bok!
Jag har hört att boken ska bli film med bland andra Emma Watson i en av rollerna.
tisdag 3 april 2012
Vinylprinsessan av Yvonne Prinz
Det skrivs alldeles för få böcker som Vinylprinsessan! Böcker som handlar om tonåriga tjejer med ett brinnande musikintresse. Det är inte ofta tjejerna i musikböcker är de som är mest insnöade på musik, utan killarna, det är det som är så härligt med Vinylprinsessan. Här kommer Allie med slitna kläder och smutsigt hår, en riktig rocker!
Allie bor i universitetsstaden Berkeley i Kalifornien tillsammans med sin forskande mamma. Allie jobbar extra i en skivbutik och hon har ett passionerat intresse för vinylskivor och musik. I början av boken startar Allie en blogg som snart växer sig populär och får flera läsare, samtidigt ger hon ut ett fanzine varje månad som hon gör helt själv. Allies vän Kit är mer intresserad av vintagekläder än av musik och hon är dessutom den som har lättast att få killar av de två, men med Allies nya blogg och fanzine verkar hon få mer intresserade blickar riktade mot sig än tidigare. Plötsligt finns det två intressanta killar i Allies liv.
Författaren Yvonne Prinz driver en skivbutik med sin man och Yvonne har dessutom en egen hemsida och blogg. Kolla in dem här: Vinylprinsessan
måndag 26 mars 2012
Titanic- Katastrofen av Bengt Fredrikson
Snart är det 100 år sedan Titanic sjönk. Det osänkbara skeppet som skulle ta 2207 människor över Atlanten till Amerika krockade med ett isberg och försvann i havet den 15 april 1912. Denna katastrof är än idag fascinerande och Bengt Fredrikson har gett ut Titanic- katastrofen på Lättläst förlaget lagom till hundraårsdagen.
I Titanic- Katastrofen får vi läsa flera överlevares berättelser om resan med Titanic. En av de personer som berättar är tolvåriga Ruth Becker som reste med sin mamma och två syskon. Familjen hade bott i Indien i många år men var nu på väg tillbaka hem till USA. De reste i andra klass och när båten gick emot isberget låg de och sover, de vaknade av tumultet utanför hytten och kikade ut för att ta reda på vad som stod på. När de fick veta att båten kolliderat med ett isberg gick de upp på däck, där blir Ruths syskon nedslängda i en av livbåtarna och mamman hoppade efter. Ruth blev ensam kvar på Titanic men lyckades ta sig till en annan livbåt. Alla i familjen klarade sig och kunde till slut säkert ta sig i land på kajen i New York där oroliga människor stod och väntade på sina nära och kära. Ruth blev 90 år och berördes djupt av olyckan, hon kunde inte tala om Titanic och det hon varit med om förrän hon blev pensionär. När hon dog ströddes hennes aska på platsen där Titanic sjönk.
Boken är mycket lättläst och har bra fakta om allt från hur båten byggdes, hur den såg ut, vilka som åkte med den och hur Titanic gick sitt öde till mötes. Jag gillade att man fick följa flera personer och deras berättelse och upplevelse av den hemska kvällen ombord på Titanic.
fredag 23 mars 2012
Slangbellan 2011
Den 20 mars delades det årliga BUS-priset ut, BUS är en sektion för barn- och ungdomsboksförfattare inom Sveriges Författarförbund. Priset kallas Slangbellan då vinnaren enligt tradition får en handtillverkad slangbella som han eller hon får provskjuta med under prisutdelningen.
tisdag 20 mars 2012
ALMA 2012
ALMA-priset, litteraturpriset till Astrid Lingrens minne som delas ut varje år, gick i år till den Nederländska författaren Guus Kuijer med motiveringen: Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.
Vad spännande, nu finns ytterligare en prisbelönt författare att läsa!
2008 vann australiensiskan Sonya Hartnett och det är jag väldigt glad för, jag tror inte att jag hade kommit i kontakt med hennes fantastiska böcker om hon inte vunnit ALMA!
Läs mer om ALMA-priset här: http://www.alma.se/sv/
söndag 18 mars 2012
Allt jag säger är sant av Lisa Bjärbo
tisdag 13 mars 2012
Blod, eld, död av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg
Blod, eld, död handlar om den svenska metalscenen och jag måste erkänna att metal inte är my cup of tea, anledningen till att jag ändå läst boken är att jag såg Ika och Jon prata om boken på ett seminarium på Bok- och biblioteksmässan i september. De pratade om hur metalgenren växt fram i Sverige och om flera kända svenska band, men också lite om hur det ser ut utomlands. Det var intressant att höra Ika och Jon prata om metal, de kan allt om musikgenren och de är genuint intresserade och det märks även i deras bok.
Författarna skriver en hel del om den mörka sidan av metal, hur flera band säger sig vara satanister och att flera bandmedlemmar under årens lopp har tagit livet av sig. Det är skrämmande läsning och så långt ifrån de positiva känslor som jag förknippar musik med. Jag tror att det är en fördel att gilla metal om man ska läsa Blod, eld, död, men även ett musikfan non metal som jag kunde uppskatta boken.
torsdag 8 mars 2012
Internationella kvinnodagen
Idag är det den internationella kvinnodagen och jag skulle vilja tipsa om en bok som nyligen köpts in till biblioteket. Den heter Vår rättmätiga plats: om kvinnors kamp för rösträtt och är skriven av Barbro Hedvall.
Sverige var sist i Norden med att ge kvinnor rösträtt i allmänna val, så sent som 1921 röstade kvinnorna för första gången. Denna bok beskriver den svenska kvinnorättsrörelsen LKPR, Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och deras hårda kamp. Det var inte lätt för rörelsen, det tog nästan 40 år av arbete innan ett beslut om kvinnlig rösträtt fattades, och då av en oenig riksdag.
Vår rättmätiga plats är en mycket fin bok med många dokument och fotografier, en perfekt bok att läsa en dag som denna!
tisdag 6 mars 2012
Plastic av Sarah N. Harvey
Biblioteket har köpt in flera lättlästa böcker på engelska, en av dem är Plastic av Sarah N. Harvey.
Plastic handlar om Jack vars bästa vän Leah tänker göra en skönhetsoperation när hon fyller sexton. Jack blir mycket upprörd när han får höra detta och undrar vad för slags plastikkirurger som genomför sådana operationer på minderåriga. Han startar en blogg för att komma i kontakt med personer som genomgått skönhetsoperationer och han får flera svar. Jack bokar också tider med plastikkiruger för att se om de skulle gå med på att operera hans näsa, han upptäcker att några faktiskt är positiva till att operera medan andra inte vill göra det på grund av hans ålder. När Jack börjar demonstrerar utanför en av klinikerna som tillåter operation på minderåriga uppmärksammas han i media. Han vän Leah blir inte glad och tar avstånd från Jack och vill inte längre vara hans vän. Genomgår Leah operationen trots Jacks idoga försök att stoppa henne? Läs Plastic så får du veta!
måndag 27 februari 2012
Pojkarna av Jessica Schiefauer
Nu har jag äntligen läst Jessica Schiefauers bok Pojkarna som vann Augustpriset för bästa bok i kategorin barn- och ungdom med motiveringen: Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog. Det är en mycket ovanlig bok, den liknar ingenting jag läst tidigare, men oj vad jag fastnade.
Kim, Momo och Bella står på gränsen, de håller på att gå från att vara flickor till att bli kvinnor. Pojkarna i skolan stirrar på tjejerna, kommenterar deras kroppar och trakasserar dem för deras kroppar som förändras. Kim, Momo och Bella vill inte bli vuxna riktigt än utan dröjer sig kvar i barndomen och leker, klär ut sig och dansar i trädgården. De tillbringar också en hel del tid i Bellas växthus där Bella planterar växter som hon köper från jordens alla hörn. En dag kommer en växt med posten som hon inte har beställt, men hon planterar den och den växter fort. När tjejerna tar nektar från blomman och blandar i teet händer något magiskt. De förvandlas till pojkar!
Jag tänker mycket på identitetsskapande och på könsrollerna i samhället när jag läser boken. Det är fortfarande så att tjejer ska vara på ett speciellt sätt just för att de är tjejer och killar ska vara på sitt sätt för att de är killar. Och visst behandlas vi olika på grund av vilket kön vi har. Det finns mycket att diskutera kring handlingen i Pojkarna och jag har fortfarande inte slutat fundera på den.
Louise tipsar
måndag 13 februari 2012
Kasta syra av Monica Zak
Kasta syra av Monica Zak är en lättläst och ganska tunn bok som tar upp ett väldigt viktigt ämne.
Boken utspelas i Bangladesh där 14 åriga Marzia lever med sina föräldrar och sin bror. Marzia har tur, både hon och hennes bror får gå i skolan tack vare sin hårt arbetande pappa. En dag står en pojke på gatan och tittar på Mariza när hon är på väg till skolan. Han säger att han tycker att hon är söt och att han vill gifta sig med henne. Mariza svarar att hon inte vill, hon ska gå i skolan och skaffa sig ett bra arbete.
Pojken ger sig inte så lätt, en dag kommer han tillsammans med sin pappa till Marizas hus. När pojken återigen friar säger Marizas pappa nej, hon ska gå klart skolan. Pojken och pappan går hem, men tyvärr är historien inte slut här, den har knappt börjat. Pojken som inte fick gifta sig med Mariza kastar syra i Marizas ansikte så att det blir förstört. Mariza stänger in sig och vill aldrig mer gå ut.
I boken får vi höra talas om AFS, Acid Survivors Fondation, en organisation för alla de som överlevt attacker med syra och bensin. Det är tragiskt att en sådan organisation ska behövas, men tyvärr finns det alldeles för många människor i världen som behöver denna hjälp. Det är tack vare organisationen som människor kan få hjälp med operationer som de annars inte skulle ha haft råd med. För den som vill veta mer om bakgrunden till boken kan besöka www.facebook.com/opalbokforlaget
onsdag 8 februari 2012
Once av Morris Gleitzman
Morris Gleitzman är en mycket uppskattade australiensisk författare som skriver barn- och ungdomsböcker. Jag har läst hans bok Once som handlar om förintelsen, ett ämne som aldrig blir inaktuellt. Den 27 januari varje år uppmärksammas förintelsens minnesdag.
Bokens huvudperson Felix blir lämnad av sina judiska föräldrar på ett barnhem någonstans i bergen i Polen och där har han befunnit sig i tre år och åtta månader när vi möter honom. Året är 1942 och kriget är i full gång. En dag kommer nazisterna till barnhemmet och bränner alla böcker. Felix blir rädd för hans mamma och pappa jobbar med att sälja böcker och Felix tror nu att hans föräldrar kan vara i fara. Felix lämnar barnhemmet och ger sig ut på ett mycket farligt äventyr i det ockuperade Polen för att finna sina föräldrar. På vägen möter han Zelda som precis blivit föräldralös, de tar sällskap och kommer snart till en stad där judar har blivit samlade i ett getto, där träffar de Barney, en snäll tandläkare som ger barnen skydd.
Jag tycker synd om lilla Felix som inte förstår nazisternas budskap, han har fått höra att Hitler är en stor och klok man och Felix säger upprepade gånger: ”Thank you, God, Jesus, Mary, the Pope and Adolf Hitler”. Snart blir dock Felix varse vem Hitler egentligen är och vad han har för planer för judarna.
När jag läste sista sidan i Once trodde jag att det var sista gången jag läste om Felix, men vilken tur jag har, Morris Gleitzman har skrivit två böcker till om Felix; Then och Now. Jag är säker på att jag kommer sluka dem liksom jag slukade Once, jag är väldigt spänd på att få veta vad som händer med Felix. Gleitzman är väldigt duktig på att skriva och beskriva situationen från ett barns perspektiv, jag kan verkligen rekommendera er att läsa Gleitzman!